Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dermatologen om kortisonabstinens (topical steroid withdrawal, TSW)

Kortisonabstinens, eller topical steroid withdrawal, TSW, ett ovanligt fenomen, menar hudläkaren Petra Verga Kjellman. Det kan uppstå, men det är ovanligt. Framför allt beror tillståndet på att man antingen haft för starkt kortisonpreparat och/eller för långvarig behandling.


Publicerad den: 2023-11-29

Annons

Annons
Annons

Topical steroid withdrawal, TSW, eller kortisonabstinens är ett tillstånd där hudproblem blossar upp med röd, brännande hud, efter att man slutat med kortisonbehandling. 

Om man använder kortisonbehandling under väldigt lång tid och slutar med behandlingen tvärt, är det känt att TSW kan uppstå, menar Petra Verga Kjellman. Men de diskussioner som finns om TSW idag, är något överdrivna, menar hon. 

– Det som har diskuterats en del, och varit med i media och sådant, är att det sker efter att man nästan bara tittat på kortisonet, att det kommer väldigt, väldigt snabbt. Och jag är rädd att de spär på en obefogad kortisonrädsla, säger hon. 

Det allra viktigaste för att undvika att TSW uppstår är att man använder rätt kortisonstyrka på rätt platser på kroppen. 

– Och där bör man ha en kunnig doktor som guidar en, säger Petra Verga Kjellman och fortsätter:

– Det får heller inte vara någon form av slentrianmässig långtidsförskrivning av starka kortisonpreparat – då kan vi hamna här, säger hon.  

Petra Verga Kjellman understryker att Topical steroid withdrawal, TSW, är ett ovanligt tillstånd och att det inte kan uppstå efter exempelvis två veckors kortisonbehandling. Ett större kliniskt problem är att man är lite för försiktig med kortisonbehandling, vilket leder till underbehandling, menar hon. 

Det man ska undvika är långvarig och kontinuerlig behandling med kortison, för då minskar risken för TWS avsevärt. 

Hör Petra Verga Kjellman berätta hur man undviker Topical steroid withdrawal, TSW, (kortinsonabstinens) här: 


Klippet här ovan är ett urklipp från ett längre webbinarium om atopiskt eksem (atopisk dermatit). Klicka här för att se hela webbinariet!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.