Barn
Senast publicerade artiklarna
-
Lagom mycket skärmtid för småbarn – Vad är det?
I en pågående svensk forskningsstudie som kartlägger spädbarns skärmtid framkom att 56 procent av barnen hade sett på mobil och aktivt använt den. Många föräldrar oroar sig samtidigt över sina barns skärmtid.
2 Kommentarer -
Därför är skärmtid för spädbarn skadligt
Hjärnforskaren Patricia Kuhls slår fast att skärmtid för småbarn inte bara är skadligt utan även kan påverka språkutvecklingen. En studie med spädbarn under 16 månader visar att ju fler skärmtimmar desto färre inlärda ord.
6 Kommentarer -
Karin, 32, har adhd
Under uppväxten brottades Karin med aggressioner, ångest och drogproblem. Hon förstod inte vad som var fel. I vuxen ålder fick hon till slut sin adhd-diagnos.
-
Jessicas dotter har larm mot sängvätning
Ha tålamod och skuldbelägg inte. Det är Jessica Nertbys råd till föräldrar med barn som kissar i sängen. Hennes dotter är sex år och har precis fått prova ett sängvätningslarm.
-
Barn kissar på sig av kroppsliga skäl
Gamla föreställningar om att sängvätning hos barn kan orsakas av psykisk stress eller psykiatriska problem stämmer inte. Det menar experten Tryggve Nevéus.
-
Mamma: Min son drabbades av sängvätning
När Pontus var 4,5 år började han att kissa på sig i sängen om nätterna utan att föräldrarna förstod varför. Genom åren har det blivit många blöjor och skyddslakan. Läs mer om hur det gick för Pontus sen.
-
Frågor och svar om sängvätning (enures)
Får du ofta byta sängkläder för att ditt barn kissar i sängen? Experten tipsar och svarar på oroliga föräldrars frågor.
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Hälta hos barn, symtomguide
Hälta hos barn har oftast en ofarlig orsak, men i vissa fall kan det behövas snabb behandling.
-
Periodiskt febersyndrom hos barn (PFAPA)
Periodiskt febersyndrom kännetecknas av regelbundna feberepisoder under en längre tid.
-
Gulsot hos nyfödda
Ungefär hälften av alla barn som föds inom beräknad tid, och ännu fler av de barn som föds förtidigt, utvecklar gulsot. Ofta går gulsoten över av sig själv, men en del barn behöver ljusbehandling för att hjärnan inte ska ta skada.
-
Downs syndrom
En person med Downs syndrom har en extra kromosom 21, vilket gör att personen har tre uppsättningar av kromosom 21 istället för två.
-
Nässelutslag (nässelfeber)
Nässelutslag är en reaktion med små rodnade, upphöjda, kliande utslag i huden, så kallade kvaddlar.
-
Kräkningar hos spädbarn
Nästan alla spädbarn kräks då och då. Det gäller både för barn som ammas och de som får modersmjölksersättning. Ofta beror det på att barnet har fått i sig för mycket och därmed kräks upp överskottet.
-
Fiskodörsyndrom
Fiskodörsyndrom heter på fackspråk trimetylaminuri. Det innebär ökade mängder av ämnet trimetylamin (TMA) i urin och andra kroppsvätskor. Tillståndet är ofarligt men kan vara mycket besvärligt för att lukten av TMA påminner om rutten fisk.