Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre fördomar om psykisk sjukdom

Att grannen eller kollegan har en diagnos är mer accepterat idag jämfört med för bara fem år sedan. Det har skett en avdramatisering av begreppet psykisk ohälsa. Det visar en rapport från Hjärnkoll.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-12

Annons

Tre av fyra svenskar har erfarenhet av psykisk ohälsa i sin vardag – trots det har fenomenet ofta förknippats med skam och rädsla. Attityderna håller dock på att förändras.

I dag tycker nära åtta av tio att vara delaktig i samhället är bästa behandlingen för människor med psykisk sjukdom. För fem år sedan ansåg drygt sju av tio samma sak.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Enligt Socialstyrelsen lever mellan 20-40 procent av Sveriges befolkning med psykisk ohälsa. I denna grupp beräknas 10-15 procent behöva psykiatrisk behandling.

Annons
Annons

Har fördomarna mot psykisk sjukdom minskat? Vad anser du? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-25 19:59 (11 år sen)

    Det tycker jag definitivt att fördomarna har minskat! Många lider ju av lindrig psykisk ohälsa idag, typ stress och oro. Dock tror jag att det beror på vilken sorts psykisk ohälsa det är. Tycker egentligen att det är fel att bunta ihop alla psykiska diagnoser.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-20 20:09 (11 år sen)

    Jag tror att uppfattningen att psykisk ohälsa bara skulle handla om biologi fått mer spridning. Och en sådan uppfattning kan nog hjälpa till att sänka andra fördomar mot personer som lider av psykisk ohälsa; det är biologiskt, inget personen kan rå för.

    Som en parentes kan jag nämna att jag inte håller med. Min uppfattning är att man kan förklara beteende med tre faktorer; biologiska, psykologiska och miljömässiga. Sen kan de vara olika viktiga i olika situationer, men alla spelar in i någon grad.

    Mina egna erfarenheter av fördomar (har ett par diagnoser av typen neurologisk funktionsnedsättning) går egentligen åt olika håll:

    Å ena sidan har jag märkt att personer som förmodligen själva har (eller borde få) diagnos ibland har stora problem med folk som har någon form av diagnos.

    Å andra sidan har jag turen att jobba på ett företag (i IT-branschen) med ganska "speciella" kolleger som inte alls reagerar som man skulle kunna vänta sig när de får höra om mina diganoser - har till och med stött på fall där kollegan undrat om han kanske själv haft en diagnos.

    Jag tror att fördomar blir färre allteftersom fler tillstånd av psykisk ohälsa kan klassificeras och behandlas.

    Kunskapen ökar, plötsligt känner alla någon med diagnos - och han är ju inte alls som man trodde någon med den diagnosen skulle vara - och slutligen är det nog lättare att vara förstående mot sin omvärld om man själv fått en diagnos och vet vad ens egna problem beror på (i fall man tillhör(t) fördomsfulla av kategori 1 ovan).

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-18 17:17 (11 år sen)

    Ni skriver om folk i allmänet hur är det inom läkar kåren vissa bra vissa är nog sociopater. Klart förnedrande utav att de använder diagnos mot patienten så dens rättigheter eller ej tros på. Börja där.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-16 22:15 (11 år sen)

    Fördomarna verkar inte ha minskat. Däremot kan man räkna med att diagnos som pekar på en s.k. "psykisk sjukdom" är oftast fel. Med andra ord, det är rimligt att tänka att psykisk sjukdom får man när kroppen och givetvis, även hjärnan inte fungerar som de ska.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.