Whipples sjukdom
Whipples sjukdom är en mycket ovanlig sjukdom som uppstår hos vissa personer som har blivit smittade med bakterien Tropheryma whipplei.
Vad är Whipples sjukdom?
Whipples sjukdom är en infektionssjukdom som i första hand drabbar tunntarmen och som orsakas av bakterien Tropheryma whipplei. Sjukdomen är mycket ovanlig med mindre än ett fall per miljon invånare per år.
Symtom
Det tidigare stadiet av sjukdomen karakteriseras av vaga och oklara symtom, oftast oklara mag- och ledbesvär. Längre fram i sjukdomens förlopp är de vanligaste besvären diarré, viktminskning, magont och ledont. Även neurologiska och psykiatriska symtom förekommer, liksom symtom från hjärtat.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Orsak
Bakterien T. whipplei verkar finnas i den allmänna miljön. Man tror att bakterien hamnar i kroppen via munnen genom smitta med avföring som kan finnas i till exempel vätska, på händer och i jord.
Diagnos
Undersökning med röntgen, ultraljud och gastroskopi behövs ofta för att förstå vilken sjukdom det handlar om. För att ställa diagnosen behövs i regel vävnadsprover (biopsi) som kan visa på typiska förändringar. Ibland kan man påvisa bakteriens arvsmassa i vävnader vilket kan bekräfta misstanken.
Behandling
Sjukdomen behandlas med antibiotika under minst ett år.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Prognos
Obehandlad kvarstår sjukdomen med mer och mer symtom som i slutändan leder till döden. Behandling med antibiotika har god effekt och gör att prognosen för de allra flesta är god. Återfall förekommer och därför behövs regelbundna kontroller.