Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förstoppning

Regelbundna tarmtömningsvanor, fiberrik kost, adekvat vätskeintag och regelbunden motion kan hjälpa mot förstoppning.


Uppdaterad den: 2024-02-08

Annons

Vad är förstoppning?

Förstoppning innebär trög, hård, svårtömd avföring eller glesa tarmtömningar. Runt 10–15 procent av befolkningen har kronisk förstoppning. Problemet är vanligare bland kvinnor än män och hos äldre. 

Annons
Annons

Hur fungerar tarmen?

Tjocktarmen

Tarmen är beroende av regelbundna måltider och tömningar. Om man håller tillbaka tarmens naturliga tömningsreflexer och väntar med att gå på toaletten, kan tarmen bli mindre villig att samarbeta. Resultatet blir en försvårad och ofullständig tarmtömning.

Fiberrik kost i kombination med lagom mycket vätska ökar volymen avföring som når tjocktarmen, vilket stimulerar tarmens rörlighet och minskar förstoppning.

Fysisk aktivitet stimulerar också till rörelse i tarmen. Stillasittande arbete och lite motion ökar därför risken för förstoppning.

Symtom

Det finns ingen skarp gräns mellan vad som är normalt och vad som är onormalt när det gäller avföringsvanor. Även om det går flera dagar mellan varje tarmtömning behöver det inte att vara onormalt. Det avgörande för diagnosen är om man upplever besvär och obehag på grund av trög, hård avföring eller glesa tarmtömningar.

Annons
Annons

Orsak

Hos de flesta kan man inte peka på tydliga orsaker till förstoppning. Vanliga orsaker till förstoppning är hög ålder, fiberfattig kost och låg fysisk aktivitet. Förstoppning är också vanligt vid diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome).

Vid nyuppkommen förstoppning är det viktigt att utesluta sjukdomar som till exempel hypotyreos, spricka i ändtarmsöppningen, cancer i tjocktarmen eller och biverkning av läkemedel. De läkemedel som oftast orsakar förstoppning är smärtstillande preparat, hostmediciner, kalciumblockerare (hjärtmedicin), antiarytmika (hjärtmedicin), vätskedrivande läkemedel, antikolinergika (läkemedel mot bland annat Parkinson och astma), antiepileptika (medel mot epilepsi), järntillskott och ångestdämpande läkemedel.

Diagnostik

Om man söker vård för förstoppning tas ibland blodprover för att se om det kan finnas bakomliggande orsaker. Läkaren kan också känna på magen och titta på hur ändtarmsöppningen ser ut och eventuellt känna med ett finger i ändtarmen.

Behandling

De viktigaste principerna vid behandling av förstoppning är regelbundna avföringsvanor, goda toalettvanor, fiberrik kost, regelbunden motion och möjligen även användning av medel som stimulerar tarmtömning.

Goda avföringsvanor

Centralt i behandlingen av förstoppning är att skaffa sig regelbundna avföringsvanor. Man ska gå på toaletten när man känner att man behöver, och inte vänta. Man kan försöka hitta regelbundna toalettvanor genom att gå på toaletten (oavsett om man behöver eller inte) vid en bestämd tidpunkt varje dag, till exempel efter en måltid. 

Huk-position kan underlätta för tömningen, använd därför gärna en pall under fötterna. Vid behov av att krysta, så ska det göras mjukt och gärna på en utandning. Stressa inte på toaletten.

Fiberrik kost

Kost med mycket fibrer gör att mer av tarminnehållet når tjocktarmen, eftersom fibrer inte bryts ned. Stor volym på avföringen verkar stimulerande på rörligheten i tjocktarmen. Det blir mer avföring med mjuk konsistens som är lättare att tömma. De viktigaste fiberkällorna är grova spannmålsprodukter, frukt och grönsaker. Behovet av fibrer i kosten är individuellt. För många räcker det inte att äta grovt bröd eftersom antalet skivor de äter per dag är för lågt. En del behöver därför en egen fibermåltid för att komma upp i tillräckliga mängder. Frukosten kan vara den mest naturliga fibermåltiden.

Katrinplommon är torkade plommon. En studie visade att intag av sex katrinplommon två gånger dagligen, var minst lika effektivt mot förstoppning som intag av speciellt framtagna fiberprodukter. Var dock uppmärksam på att katrinplommon innehåller mycket kalorier. Två gröna kiwifrukter dagligen tycks också ha bra effekt mot förstoppning enligt studier.

Fysisk aktivitet

Motionera dagligen. Gå, cykla, jogga eller simma minst 30 minuter dagligen. Fysisk aktivitet stimulerar tarmens funktion.

Laxermedel

Den som måste använda laxermedel, bör i första hand använda så kallade volymökande medel – medel som drar åt sig vatten i tarmen och som leder till att det blir mer och mjukare avföring. Det finns flera receptfria preparat på apotek. Lavemang kan användas vid akut förstoppning.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.