Kvinnlig hälsa
Senast publicerade artiklarna
-
Läsarfråga: ”Har min sambo en sköldkörtelrubbning?”
Kan man lita på att blodproverna visar på sköldkörtelrubbning? Vilken behandling behövs om man både har hypotyreos och benskörhet samtidigt? Och är det medicinen eller sköldkörtelsjukdomen som gör att håret blir tunnare? Här svarar allmänläkaren Kenneth Ilvall på läsar...
2 Kommentarer -
Läsarfråga:”Har smärtan i kroppen med klimakteriet att göra?”
Hur länge kan man behandlas med östrogen? Vad kan man göra åt svettningarna? Och kan klimakteriet orsaka ledbesvär och svamp i underlivet? Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om klimakteriet.
20 Kommentarer -
”Jag har haft svedan i underlivet i flera månader”
Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om underlivssmärtor.
7 Kommentarer
-
Cancerläkaren Svetlana slutade som patient
Svetlana Bajalica Lager-crantz är både bröstcancerläkare och forskare på Radiumhemmet i Solna. I sitt yrke möter hon dagligen kvinnor med just diagnosen bröst-cancer. Men att hon själv skulle drabbas och inta rollen som cancerpatient mitt i livet tänkte hon aldrig på. I...
-
Värt att ta reda på orsaken till onormalt kissande
Toalettspring på nätterna är något många kan relatera till men som kanske inte ses som något större problem – eller? Hur som helst lider många av Nokturi (nattkissning) i tystnad eller kanske utan att ens veta om det. Kissar du normalt eller inte? Ta chansen nu och testa dig med hjälp av vår utformade urinmätningslista.
1 Kommentarer -
Få söker hjälp för pinsamma kissbesvär
Nokturi är ett relativt underdiagnostiserad tillstånd trots att över hälften av alla över 50 år är drabbade. De nattliga turerna fram och tillbaka till toaletten behöver inte innebära några större problem. Men samtidigt lider många i tystnad.
-
Lider du av överaktiv blåsa?
Är du drabbad av urinläckage eller blåsproblem? Då är du inte ensam. Många svenska kvinnor, uppskattningsvis hundratusentals kvinnor, lider av olika typer av urininkontinens i det tysta.
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Fakta om bröstcancer
Bröstcancer drabbar var nionde svensk kvinna, varav majoriteten blir botade. Årligen dör ändå 1 400 svenska kvinnor i spridd bröstcancer. Bröstcancer är lättare att behandla ju tidigare den upptäcks. Gå därför på mammografin när du blir kallad, undersök själv dina bröst...
-
Klimakteriet
Värmevallningar och svettningar är vanliga besvär i klimakteriet. Intensiteten varierar från kvinna till kvinna. Besvären avtar gradvis och är ofta helt försvunna några år efter menopaus.
-
Frågor och svar om hormonbehandling i klimakteriet
Klimakteriet är perioden när produktionen av östrogen och progesteron upphör i äggstockarna. Bortfallet av östrogen kan hos en del kvinnor ge besvär i form av vallningar och obehag från underlivet. Dessa kan behandlas, läs mer här.
-
Preventivmedel: Minipiller
Minipiller är en hormonell preventivmetod men innehåller bara ett hormon, gulkroppshormonet gestagen. Gestagenet förändrar sekretet i slidan och i livmoderslemhinnan vilket försvårar för spermierna att transporteras upp till äggledarna.
-
P-plåster
P-plåster är en form av kombinerad hormonell preventivmetod precis som p-piller. Den innehåller dels gulkroppshormon, gestagen, dels det kvinnliga könshormonet östrogen.
-
Vulvavestibulit (provocerad vulvodyni)
Vestibulit kännetecknas av smärta lokaliserad till själva slidöppningen. Tillståndet kan leda till kraftiga smärtreaktioner även vid mycket lätt beröring. Besvären kan göra det svårt att ha samlag, använda tampong, cykla eller bära tajta byxor.
-
Könssjukdom: Klamydia
I Sverige är klamydia en mycket vanlig könssjukdom. Sjukdomen diagnostiseras oftast hos unga människor, men människor i alla åldrar kan smittas. Klamydia bör tas på allvar, då det i värsta fall kan leda till infertilitet.
-
Oregelbundna blödningar, symtomguide
Oregelbundna menstruationsblödningar beror ofta hormonrubbningar
-
Flytningar från slidan, symtomguide
-
Bäckensmärtor, symtomguide
-
Vätskeutsöndring från bröstvårtorna, symtomguide
Hos de allra flesta är vätskeutsöndring från bröstvårtorna ett ofarligt tillstånd, men hos en liten del är orsaken bröstcancer. Man bör vara särskilt uppmärksam på blodig vätska från en enstaka mjölkgång.