Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Resistenta bakterier ger en mörk bild av framtidens sjukvård

Nu varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB att om de mest resistenta bakterierna i Sverige får omfattande spridning så kan operationer komma att ställas in och vårdplatser inte att räcka. Det framgår av ett framtidsscenario som myndigheten nyligen presenterat.
Annons

Enligt MSB är det bara en tidsfråga innan bakterier med resistensmekanismen ESBLcarba, som är mycket svårbehandlad, blir ett stort problem i Sverige liksom i Grekland och Italien, det rapporterar Sveriges Radio.

– Självklart kommer det att bli en mer ansträngd situation. I vilken utsträckning är svårt att bedöma i dag, men vi ser framför oss att det kommer att betyda en mycket högre belastning för vården, säger Kerstin Borg, analytiker vid MSB, till Sveriges Radio.

Resistenta bakterier hos människor och djur

I myndighetens framtidsscenario framträder bilden av ett samhälle där fem procent av befolkningen bär på ESBLcarba och där resistenta bakterier finns hos djur, i livsmedel och miljö. Jordbruksmarken är förorenad liksom bär- och grönsaksodlingar.

Annons
Annons

– Det är klart att man kan bli lite skrämd när man ser vad det här kan leda till, men det handlar också om att se till så att man vet vad det handlar om och att förstå vad man kan göra för att förebygga det här, säger Kerstin Borg till Sveriges Radio.

Tanken med framtidsscenariot är att det ska fungera som en väckarklocka för andra myndigheter, sprida kunskap och att hjälpa till att skapa handlingsplaner för antibiotikaresistens.

Vårdhygien kan bromsa utvecklingen

Otto Cars, grundare av antibiotikanätverket ReAct, säger till Sveriges Radio att det fortfarande finns tid att bromsa den negativa utvecklingen av resistenta bakterier i Sverige.

– Vi har bakterierna hos oss men det är fortfarande ett fåtal. Det är klart att jag ser ju framför mig att det blir sämre. Men ju mer vi kan skydda den svenska sjukvården genom skarpare åtgärder när det gäller vårdhygien, rationell antibiotikaanvändning och också ha tillräcklig plats för patienterna och undvika onödiga omflyttningar i vården så kommer vi att kunna skydda den svenska vården bättre. Men vi kommer också att drabbas av det här förr eller senare, säger Otto Cars till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-11-18 18:13 (9 år sen)

    Dags att införa restriktioner på besöksmöjligheterna för närstående & vänner på sjukhuset och se över skalskyddet Det går inte längre att ha denna öppenhet. Sjukhusen bör i första hand skydda och hjälpa den sjuka. Man kan istället utöka den interaktiva biten så man kan se och prata med sin sjuka anhöriga eller vän utan att behöva släppas in på sjukhuset.

  • Avatar 2015-11-18 17:30 (9 år sen)

    Varför inte använda Kolloidalt Silver även i vården?

  • Avatar 2015-11-18 17:48 (9 år sen)

    I artiklen nämns Grekland och Italien som två länder vars sjukvård har stora problem med resistenta bakterier. Varför just de här två, kan det ha att göra med att dessa två länder har tvingats till att ta emot stora massor av migranter - för inte är väl greker och italienare anställda inom sjukvården mindre renliga av sig än andra etnisiteters sjukvårdsanställda.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.