Resistenta bakterier ger en mörk bild av framtidens sjukvård
Enligt MSB är det bara en tidsfråga innan bakterier med resistensmekanismen ESBLcarba, som är mycket svårbehandlad, blir ett stort problem i Sverige liksom i Grekland och Italien, det rapporterar Sveriges Radio.
– Självklart kommer det att bli en mer ansträngd situation. I vilken utsträckning är svårt att bedöma i dag, men vi ser framför oss att det kommer att betyda en mycket högre belastning för vården, säger Kerstin Borg, analytiker vid MSB, till Sveriges Radio.
Resistenta bakterier hos människor och djur
I myndighetens framtidsscenario framträder bilden av ett samhälle där fem procent av befolkningen bär på ESBLcarba och där resistenta bakterier finns hos djur, i livsmedel och miljö. Jordbruksmarken är förorenad liksom bär- och grönsaksodlingar.
– Det är klart att man kan bli lite skrämd när man ser vad det här kan leda till, men det handlar också om att se till så att man vet vad det handlar om och att förstå vad man kan göra för att förebygga det här, säger Kerstin Borg till Sveriges Radio.
Tanken med framtidsscenariot är att det ska fungera som en väckarklocka för andra myndigheter, sprida kunskap och att hjälpa till att skapa handlingsplaner för antibiotikaresistens.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Vårdhygien kan bromsa utvecklingen
Otto Cars, grundare av antibiotikanätverket ReAct, säger till Sveriges Radio att det fortfarande finns tid att bromsa den negativa utvecklingen av resistenta bakterier i Sverige.
– Vi har bakterierna hos oss men det är fortfarande ett fåtal. Det är klart att jag ser ju framför mig att det blir sämre. Men ju mer vi kan skydda den svenska sjukvården genom skarpare åtgärder när det gäller vårdhygien, rationell antibiotikaanvändning och också ha tillräcklig plats för patienterna och undvika onödiga omflyttningar i vården så kommer vi att kunna skydda den svenska vården bättre. Men vi kommer också att drabbas av det här förr eller senare, säger Otto Cars till Sveriges Radio.
Kommentera denna artikel
Både Caspers och Berts uttalanden bekräftar, att det nu är ännu viktigare med en ansvarsfull upphandling, av en grundlig städning av våra sjukhus. Finns det kurser i upphandling? Även fler isoleringsmöjligheter behövs, enkelrum med andra ord! Jag befarar att vi får en ökad MRSA-smitta i landet. Enligt dagens forskning påstås det riskfritt att konsumera dansk fläskfilé, á 44:90 kr/kg, producerad av MRSA-smittade danska slaktsvin. Det måste vara en mardröm att totalsanera slaktsvinsstallarna! Innan man släpper in nästa smågriskull. Som sagt, jag är misstänksam! Vad säger morgondagens forskning och sjukdomsstatistik?!
Jag befarar det värsta och bävar inför mitt barnbarns framtid!
Svar till Owe B: vad jag vet har ingen som kommenterat här skyllt städproblemen och sköterskebristen direkt på invandrarna. Dock är det så att med invandrarna kommer också sjukdommar och bakterier som vi inte haft här tidigare. Det är också så att invandrarna för med sig sjukdommar som vi tidigare haft i Sverige men lyckats utrota, en sådan är TBC.
Även landstigen i landet Sverige påverkas negativt ekonomiskt av att detta lands tokpolitiker ohämmat är för fri invandring, notan för den galenskapen belastar även sjukvården negativt.
När jag vaknade upp på thorax efter hjärtklaffsybyte rann det var ur såret. Jag hade inte behövt besöka toa, där blod, urin och skitränder fanns överallt. Därför anklagar jag dåligt rengjorda händer efter toabesök vara orsaken till mina infektioner som jag tvingades leva med i ett helt år, tills man kallade på en professor som skar bort hela framsidan av bröstet.
Underbetalda och underbemannad inhyrd städpersonal är orsaken till att det är skitigt på sjukhusen.
Städproblemen och sköterskebristen är inget nytt problem. Det är INTE invandrarnas fel. Problemen har funnits i minst 10 år. De uppstår på grund av brister i upphandling av städning. Samt låg värdering av arbetskraften. Både sjuksköterskor och städare är betydelsefulla för sjukhusets funktion och är livsviktiga för patienternas säkerhet och trivsel! Brist på arbetskompisar och stressade scheman skapar arbetsmiljöproblem, både fysiskt och psykiskt, Man blir UTSLITEN helt enkelt. Och går och funderar på att byta yrke. Varför? Därför att, orka fortsätta, ända fram till pensionsåldern, verkar helt orealistigt.
Det är klart att sjukvården - som är dimensionerad för Sverige kommer inte att räcka till när flera hundra tusen , mycket värdkrävande inflyttade tar anspråk på resurser. Invandringsoplitiken har sitt pris. Bla. detta.
Du har rätt, Allan!
Det är en skandal hur landstingen (regionerna) på ett vårdslöst och tanklöst sätt upphandlar städningen på våra sjukhus! Det måste, för Guds skull, finnas pengar till att en köpa in professionell och effektiv rengöring av vårdinrättningarna i Sverige. Höj skatten om mer pengar behövs till städning och vårdpersonal! Spela inte roulett med patienternas liv och hälsa. Man skall inte bli mer sjuk av att man söker vård.
Det räcker inte med att bygga jättelika betongkomplex, om man sedan inte har råd med en högklassig städning! Stoltheten kan då snabbt förbytas i skam! Man måste även ha råd med sköterskor och PATIENTER!
Hur har och kommer den stora flykting strömmen att påverka detta problem?
På tal om bakterier -de har ju dragit in på städtimmar på sjukhusen ,så det har blivit mycket mera skitigt och bakterierna kan gro till sig ...
snålar man in på sånt viktigt ,så går det ut över resten av verksamheten med !
idag jagar man kostnader utan att tänka sig om ordentligt !
syrran jobbar som städerska och reagerade för länge sen på detta snåleri av städ ...
Vid ett studiebesök på en svingård i Danmark på 1980-talet, erfor vi att man rutinmässigt gav samtliga, friska slaktsvin PENICILLIN. Varför? För att de skulle växa fortare. Bli slaktfärdiga tidigare, med andra ord. Vi förklarade att förfaringssättet var förbjudet i Sverige och att de riskerade att drabbas av multiresistenta bakteriestammar på sina slaktsvin. De trodde inte på en sån utveckling. För ca tio år sedan meddelade Danmark att nu hade de MRSA-bakterier på sina slaktsvin. De började exportera fläskfilé till Sverige till skampriset SEK 49:90 per kilo! Ett pris som de svenska slaktsvinsproducenterna INTE kan konkurera med. De fick därför välja mellan att avsluta verksamheten eller att gå i konkurs.
Min undran är: Är det verkligen riskfritt för svenska konsumenter att äta importerat, danskt fläskkött från MRSA-smittade slaktsvin, Eller? Vad säger dagens forskning? Finns det någon aktuell? De multi-resistenta bakterierna sprider sig nu i vårt land. VARFÖR!
YES! Håller med EvaMaria!!! Ja och som M Engvall skriver.... för öppet.... när jag var på akuten sist hade vissa personer 2-5 personer med sig, på en akut!!!??? Ett himla liv var det med... inte kul som sjuk och ont!!!
Inga har kommenterat på denna sida ännu