Världshälsodagen - fokus på insektsspridning
Flera av insektsburna sjukdomar sprids via myggor. Men även fästingar, loppor, vissa flugarter, skalbaggar och snäckdjur kan vara bärare. Malaria orsakade under 2012 över 200 miljoner fall och omkring 627 000 dödsfall i världen. Den snabbast ökande insektsburna sjukdomen är denguefeber som blivit trettio gånger vanligare de senaste femtio åren. WHO uppskattar att det finns 50-100 miljoner fall av denguefeber per år.
Smittor från fästingar
I Sverige är det framför allt fästingar som sprider smitta. Fästingar kan bland annat sprida borrelia och i vissa delar av landet TBE, vilka bägge kan orsaka allvarlig sjukdom. Borrelia orsakas av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärn- eller hjärnhinneinflammation. TBE går inte att behandla med läkemedel, men det finns vaccin. Om man blir fästingbiten ska man ta bort fästingen så snart som möjligt för att minska risken att smittas. Därför är det viktigt att noggrant inspektera kroppen efter vistelse i skog och mark där fästingar finns.
Smittor via mygg
I Sverige är vi som tur är relativt förskonade från myggburna sjukdomar, även om ockelbosjuka och harpest kan spridas via mygg. Däremot blir det allt vanligare att svenskar smittas av myggburna sjukdomar utomlands, framförallt efter resor till tropiska länder. Vid vistelse i länder där myggburna sjukdomar förekommer bör man därför skydda sig mot myggbett och i riskområden för malaria ta malariaprofylax.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Kommentera denna artikel
Fästingar är inte insekter.
Inga har kommenterat på denna sida ännu