Riskområden för TBE i Sverige
För att ett område ska vara ett TBE-riskområde krävs att det dels finns infekterade smittade fästingar i området men också att det är ett populärt område att visats på för människor. Här finner du en karta över riskområden för TBE i Sverige.
Till skillnad från borrelia är TBE en anmälningspliktig sjukdom enligt Smittskyddslagen. Enligt denna lag ska läkaren som behandlar patienten på sin anmälan till smittskyddsläkaren ange var någonstans patienten med TBE var när hen blev fästingbiten. I de fall det kan anges en noggrann geografisk lokalisation är det mycket värdefullt eftersom ett geografiskt mönster då kan utkristallisera sig. Om det finns massor av smittade fästingar i ett område som inte besöks av människor blir det ju inga sjukfall.
Utbredning av TBE i Sverige
|
E. Östergötland
Områden nära Omberg, kring Motala (t.ex. Medevi, Nykyrka, Kvarn), kring Väderstad, kring Rejmyre, kring Linköping (t.ex. Rydsskogen, Malmslätt), kring Kisa, kring Åtvidaberg.
F. Jönköping
Inget riskområde angivet.
G Kronoberg
Inget riskområde angivet.
H. Kalmar
Trakten kring Loftahammar.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
I. Gotland
Inget riskområde angivet.
K. Blekinge
Aspö och Ryssberget.
M. Skåne
Riskområden i nordöstra Skåne, vid Sandhammaren och skogsområdet öster om Höör.
N. Halland
Inget riskområde angivet.
VG. Västra götaland
Områden öster om Vänern (exempelvis Kålland, Lidköping, Vinninga, Årnäs och Torsö), områden kring småsjöarna i norra Skaraborg (exempelvis Örlen, Kyrksjön, Bottensjön, Viken och Skagen), Lerdala nordväst om Skövde och naturområden norr och öster om Skövde tätort, området ostsydost om Tidaholm (exempelvis kring Helliden), Vilske-Kleva väster om Falköping/Mösseberg , områden kring sjöarna Ånimmen och Östebosjön (mellan Åmål och Mellerud), Vänernära öster om Brålanda från Hjortens udde till Sikhall/Timmervik, Fjällbacka och strandnära områden kring Grebbestad, Havs- och fjordnära kring Lysekil och Kungshamn, Skredsvik-Högås väster om Uddevalla, Området väster om Öresjö mellan Trollhättan och Ljungskile, Lödöse i Götaälvdalen, Sydöstra Orust (Stala-Svanesund) och vid sjön Stora Hällungen öster om Stenungsund, Fastlandet väster om Kungälv (kring Kärna), Norra Änggårdsbergen i Göteborg.
S. Värmland
Ett område kring Segmon/Grums/Säffle.
T. Örebro
Örebro län söder om Örebro.
U. Västmanland
Mälarnära områden i kommunerna Västerås respektive Kungsör.
W. Dalarna
Norbo Finnmark, som ligger mellan Borlänge och Ludvika.
X. Gävleborg
Inget riskområde angivet.
Y. Västernorrland
I princip inga fall av TBE-smitta.
Z. Jämtland Härjedalen
I princip inga fall av TBE-smitta.
AC. Västerbotten
I princip inga fall av TBE-smitta.
BD. Norrbotten
I princip inga fall av TBE-smitta.
Varför ska man då ange riskområden för TBE?
Vitsen med att kartlägga och utpeka riskområden för TBE är att vederbörande smittskyddsläkare ska kunna utfärda rekommendationer om vaccination. De brukar då vara att de som bor i ett visst område, eller vistas där ofta såsom sommarstugeägare, bör vaccinera sig. Det är ett ganska stort steg att besluta sig eftersom det innebär livslånga påfyllnadssprutor vart femte år med den kunskap som gäller nu. Dels kommer det att kosta en del om en hel familj ska vaccineras och dels innebär det ju ett visst besvär att komma ihåg detta. Men är det ett riskområde så är det och då är det väl investerade pengar och väl värt besväret. Resonemanget om ekonomi och besvär gäller framförallt dem som vill vaccinera sig utan att bo i ett riskområde.
Det har gjorts försök att peka ut kommuner som riskområde. Nackdelen med att kalla en kommun risk-kommun om man kommer över ett visst antal fall per 1000 invånare är att hela kommunen kallas riskkommun. Detta fast det kanske bara är på ett enda litet ställe i kommunen det finns risk, till exempel fallet med Aspö i Karlskrona skärgård. Vidare påverkar en lyckad vaccinationskampanj, som just på Aspö, förstås antalet fall som ju då minskar. Men det rör sig ju ändå om ett riskområde för ovaccinerade som kommer dit!
För att få fram vilka områden i Sverige som anges som riskområden för TBE har samtliga smittskyddsläkare i alla 21 länen/regionerna tillfrågats. Området har därefter prickats in på en Sverigekarta med den noggrannhet som det går. Området har mer detaljerat beskrivits i texten som tillhör kartan. Varje prick på kartan är inte liktydligt med ett visst antal fall; i till exempel Stockholms län motsvarar en prick kanske 20 fall eller fler under ett antal år, men i Västra Götaland endast fem fall eller fler. Vidare betonar smittskyddsläkarna att alla enstaka fall i ett område inte representerar riskområden och därför inte finns med på kartan. Därför finns det flera län i Götaland och i Norrland som haft enstaka spridda fall men som inte har några riskområden där folk rekommenderas vaccination.
Det allra viktigaste är förstås att inte bli fästingbiten alls! Då får man varken borrelia, TBE eller några andra sjukdomar som man också kan få även i vårt land.
Om du rör dig i skog och mark skydda dig då mot fästingarna genom att bära heltäckande klädsel: långärmad tröja om du plockar bär eller svamp, långbyxor med benen nerstoppade i strumporna och heltäckande skor, gärna stövlar. Fästingar kan vara lättare att upptäcka på ljusa kläder. När du varit ute i fästingmarken är även bra att leta efter fästingar på kroppen. Det tar någon timme innan fästingen hittat en riktigt bra plats att bita på, ofta något kroppsveck men mjuk hud. Hos barn sätter sig fästingarna gärna i huvud-hals-området, till exempel bakom öronen. Kolla ofta husdjuren! Fästingarna kan krypa över från djur till människa i sängvärmen!
Se även: Karta över riskområden för borrelia i Sverige