Här krossas myterna om förmaksflimmer
Det är lätt att bli förvirrad i djungeln av all den information som går att hitta kring förmaksflimmer – inte minst på nätet. Vad ska man egentligen tro på, vad är rätt och vad är fel? Här reder vi ut sanningen bakom några av de vanligaste myterna.
Du kan få förmaksflimmer av kaffe
Svar: Det finns ingen koppling mellan att dricka kaffe och förmaksflimmer.
Du känner alltid när du har förmaksflimmer
Svar: Mellan 25-40% av människor som har förmaksflimmer har inga symptom före sin diagnos. Detta gäller framför allt för äldre patienter. "En patient kan komma in för en rutinmässig läkarundersökning där deras läkare upptäcker att hjärtat slår ojämnt."
Andra människor kanske inte inser att de har förmaksflimmer, men "de vet att något inte är helt rätt", till exempel att orken har försämrats.
Den största risken med förmaksflimmer är att du kan få en hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp
Svar: Det är lätt att förstå att människor med besvärliga symtom av förmaksflimmer är rädda för detta. I själva verket är den största risken vid förmaksflimmer blodproppsbildning med stroke som möjlig följd (om blodproppar förs via blodströmmen till hjärnan). Alla med förmaksflimmer har inte en hög risk för stroke, men många har. Behandling med blodförtunnande läkemedel har en mycket god skyddseffekt mot stroke.
Förmaksflimmer är livsfarligt
Svar: Det kan vara fruktansvärt skrämmande när ditt hjärta slår oregelbundet. Den goda nyheten är att förmaksflimmer vanligtvis inte ett livshotande tillstånd. Men om förmaksflimmer inte behandlas, kan sjukdomen leda till hjärtsvikt eller stroke, som kan vara dödlig. Därför bör du diskutera vilka behandlingsalternativ som är aktuella för dig. Ett välbehandlat förmaksflimmer behöver inte ha så stor inverkan på livskvaliteten.
Diet och livsstil kan inte påverka förmaksflimmer
Svar: Alkohol tillsammans och andra droger kan utlösa förmaksflimmer. Övervikt och diabetes ökar risken för förmaksflimmer. Och salt mat kan höja blodtrycket, vilket i sin tur skulle kunna framkalla förmaksflimmer.
Du får inte motionera när du har förmaksflimmer
Svar: För de flesta människor är detta falskt. Motion är gynnsamt för personer med förmaksflimmer, så länge deras puls inte blir för hög.
Man behöver inte ta sin medicin mot förmaksflimmer när man inte har attacker
Svar: Det är faktiskt riskfyllt. En viktig del av behandling vid förmaksflimmer är att förebygga blodproppar så att sluta ta dina läkemedel, om inte din läkare har sagt till dig att göra det, är inte en god idé. Det kan öka risken för stroke.
Tala med din läkare om du har problem med dina mediciner eller om du undrar om du fortfarande behöver dem.
Texten är faktagranskad av: Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi
Källor: ESC Guidelines 2016 samt EHRA position paper 2017
Kommentera denna artikel
Mycket aktuell och bra information! Tack!
Karin Carlsson
Hej.
Redovisningen här ovan "Här krossas myterna om förmaksflimmer" ger mycket nonchalant bild om oss som har förmaksflimmer, tyvärr. Det är något över bagatelliserad ! Förmaksflimret förkortar tyvärr våra liv och leder till hjärtsvikt samt förstorat hjärtat! Har du, Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi själv förmaksflimmer? Varför vill du bagatellisera detta hjärttillstånd så hoppas mycket som du gjorde det i din artikeln?
Känner mig kränk - oj, vilken nonchalans från doktorernas sidor!
Och en sak till - inget står skrivet att det ÄR sköldkörteln (rubbningar i sköldkörtelns funktion) som orsakar förmaksflimmer, fladder och arytmier!!!
Skärpning, säger jag, skärpning!
Helena
Inga har kommenterat på denna sida ännu