Här krossas myterna om förmaksflimmer
Det är lätt att bli förvirrad i djungeln av all den information som går att hitta kring förmaksflimmer – inte minst på nätet. Vad ska man egentligen tro på, vad är rätt och vad är fel? Här reder vi ut sanningen bakom några av de vanligaste myterna.
Du kan få förmaksflimmer av kaffe
Svar: Det finns ingen koppling mellan att dricka kaffe och förmaksflimmer.
Du känner alltid när du har förmaksflimmer
Svar: Mellan 25-40% av människor som har förmaksflimmer har inga symptom före sin diagnos. Detta gäller framför allt för äldre patienter. "En patient kan komma in för en rutinmässig läkarundersökning där deras läkare upptäcker att hjärtat slår ojämnt."
Andra människor kanske inte inser att de har förmaksflimmer, men "de vet att något inte är helt rätt", till exempel att orken har försämrats.
Den största risken med förmaksflimmer är att du kan få en hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp
Svar: Det är lätt att förstå att människor med besvärliga symtom av förmaksflimmer är rädda för detta. I själva verket är den största risken vid förmaksflimmer blodproppsbildning med stroke som möjlig följd (om blodproppar förs via blodströmmen till hjärnan). Alla med förmaksflimmer har inte en hög risk för stroke, men många har. Behandling med blodförtunnande läkemedel har en mycket god skyddseffekt mot stroke.
Förmaksflimmer är livsfarligt
Svar: Det kan vara fruktansvärt skrämmande när ditt hjärta slår oregelbundet. Den goda nyheten är att förmaksflimmer vanligtvis inte ett livshotande tillstånd. Men om förmaksflimmer inte behandlas, kan sjukdomen leda till hjärtsvikt eller stroke, som kan vara dödlig. Därför bör du diskutera vilka behandlingsalternativ som är aktuella för dig. Ett välbehandlat förmaksflimmer behöver inte ha så stor inverkan på livskvaliteten.
Diet och livsstil kan inte påverka förmaksflimmer
Svar: Alkohol tillsammans och andra droger kan utlösa förmaksflimmer. Övervikt och diabetes ökar risken för förmaksflimmer. Och salt mat kan höja blodtrycket, vilket i sin tur skulle kunna framkalla förmaksflimmer.
Du får inte motionera när du har förmaksflimmer
Svar: För de flesta människor är detta falskt. Motion är gynnsamt för personer med förmaksflimmer, så länge deras puls inte blir för hög.
Man behöver inte ta sin medicin mot förmaksflimmer när man inte har attacker
Svar: Det är faktiskt riskfyllt. En viktig del av behandling vid förmaksflimmer är att förebygga blodproppar så att sluta ta dina läkemedel, om inte din läkare har sagt till dig att göra det, är inte en god idé. Det kan öka risken för stroke.
Tala med din läkare om du har problem med dina mediciner eller om du undrar om du fortfarande behöver dem.
Texten är faktagranskad av: Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi
Källor: ESC Guidelines 2016 samt EHRA position paper 2017
Kommentera denna artikel
Tack ! Mycket givande . Ju mer jag läser å får fakta om hjärtflimmer . Ju säkrare känner jag mig i min sjukdom . Tack för jag kan läsa de som skrivs // ????
Normalt är inte motion farligt, men hur är det med sex efter 65? Trist om ett angenämt sexliv måste avslutas.
Är det vanligt att man får hjärtsvikt efter att ha haft flimmer först? Själv fick jag det. Rättar jag mig efter det mår jag hyfsat. Helvi 82 år.
Har långt QT-syndrom och vanligt flimmer något samband? Både jag själv och min dotter är drabbade av båda.
Jag läste på nätet att det finns tre varianter av förmaksflimmer, varav ett kallas persisterande flimmer. Det slår om till normal sinusrytm spontant eller efter konvertering, el- konvertering eller farmakologisk konvertering. Själv fick jag flimmer för knappt ett år sedan och har sedan dess ätit Xarelto. Mitt flimmer är nu borta enl. EKG med arbetsprov. Det går alltså att bli av med flimret (åtminstone så länge man äter nämnda medicin), eller... Med vänlig hälsning Boo Lundblad.
Hej! De senaste rönen som jag hört och sett artiklar om är att det finns behandlingar som får förmaksflimmer att gå tillbaka till sinusrytm. Det ska dels finnas tabletter (v g se Arytmiguiden.se) som får förmaksflimmer att gå tillbaka till sinusrytm, dels en slags behandling där patienten sätts på en gungbräda och efter en kraftig skjuts upp och ner blir hjälpt av detta, denna behandling har visat sig vara mycket framgångsrik! Jag har fått mycket besvär med mitt förmaksflimmer, hade inte det från början. Nu kan jag säga att jag har ett liv som inte kan kallas liv! Stämmer det att dessa behandlingar finns tillgängliga?
Har märkt en markant försämring av "flåset" sedan jag fick min akuta hjärtflimmerattack i januari 2016. Tar Eliquis, Bisoprolol och Candesartan sedan dess. Känner inga nämnvärda flimmerförnimmelser om dagarna.
Lugnt o sakligt.
Artikeln stämmer in på verkligheten. Det borde den göra eftersom det är flimmerexpert som skrivit den.
Jag har lärt mig flera saker sedan hjärtklaffsbytet 2012.
1.
Det typiska hjärtflimret som börjar med en orolig klump under struphuvudet där hjärtat står och stampar på samma plats tills den hittar sin normala rytm och den oroliga klumpen försvinner som är helt ofarligt som inte behöver besök på akutmottagningen.
2.
Galopperande hjärta. Utan förvarning börjar hjärtat att gå fort och framförallt hårt så jag skakar. Då är det viktigt att man tar sig till akuten där man får en spruta som lugnar ner hjärtrytmen.
3.
På britsen hos läkaren på thorax kändes det helt plötsligt som att jag låg och hoppade upp och ner på britsen för att pulsen gick onormalt hårt. När läkaren kände på pulsen konstaterad han att så var fallet. Jag kommer inte ihåg ifall de vidtog några åtgärder, men det har inte hänt fler gånger.
Obs. Förmaksflimmer kan framkallas vid för hög dos av Levaxin
Inga har kommenterat på denna sida ännu