Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny forskning ger hopp om ny diabetesbehandling

Forskare i Lund tror sig vara ett steg närmare svaret på varför diabetespatienter snabbt tillfrisknar från sin sjukdom efter fetmaoperationer. Det kan i slutändan leda till nya behandlingsmetoder, skriver Svt.se

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-02

Annons

Fetmaoperation har visat på goda resultat för patienter med diabetes

– Vi har visat att operationen oberoende av sidoeffekter som viktminskning och minskat födointag har positiva effekter för en diabetiker, säger Nils Wierup, docent vid Lunds universitet.

Studien som har gjorts av forskarna har gjorts på fyra patienter. Resultaten visar att insulinproduktionen ökat hos patienterna när de fått den föda som rekommenderas efter en magsäcksoperation.

Annons
Annons

Även hormonerna som påverkar insulinet har ökat, vilket är avgörande för diabetiker. Varför insulinet ökar är fortfarande oklart, men Mikael Ekelund, överläkare vid Skånes universitetssjukhus, tror att resultatet kan leda till nya behandlingar.

– Jag tror vi har kommit en bit på vägen för att hitta piller eller substanser som kan hjälpa mot övervikt och diabetes, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-05-2 12:24 (12 år sen)

    Men diabetes 2 uppstår ofta med början på grund av felaktigheter i grovtarmens mikroflora, som istället för att avge ämnen för omvandling till energi, omvandlar till fett som leder till oönskad fetma.
    I flera länder ges därför Fruktooligosackarider från jordärtskockor som avgiftar och återställer mikrofloran. Här i Sverige heter det Topinulin aktiv, och det finns också som pre-diabetes innan man tvingas till medicinering för den.
    Ni kan läsa flera aktuella artiklar om detta på:
    "farmakologens blogg", enklast att googla det är snabbast. Rulla lite nedåt. Det finns just nu 242 artiklar. Många med sådant som IBS, UC och Crohns har fått god hjälp av dessa produkter, samt underlättas viktreducering då det ger mättnadskänsla, tar bort sug efter sött och stabiliserar blodsockret så att en ev. överansträngd bukspottskörtel avlastas.
    Ges inom vården i f.d. östbloicket Tyskland m.fl länder.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-2 12:38 (12 år sen)

    Min pappa har åldersdiabetes och har alltid varit smal. Hans värden är bra. Jag undrar hur man gör i ett sådant fall? Han tar injektioner med insulin. Skulle ju vara skönt att slippa dem. Jag är rädd för att också få detta. Hur stor är risken?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.