Behandlingen som sparar liv bland diabetiker
Över häften av alla patienter med diabetes dör i någon hjärt-kärlsjukdom. Dessa komplikationer har dock på senare tid visat sig kunna motverkas med hjälp av sockersänkande behandling. Utvecklingen har gått snabbt, men hänger sjukvården med?
Det är först nu som det går att visa att moderna läkemedel som sänker blodsockerhalten faktiskt kan minska risken för att diabetespatienter med typ 2 ska drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Bara under förra året publicerades flera studier som gav tydligt vetenskapligt stöd för just det här. Samtidigt verkar kunskapen – inte minst bland läkare vara otillräcklig för att alla patienter ska få möjlighet att ta del av framstegen och de nya behandlingsformerna.
– Det kan vara svårt för primärvården och allmänläkare att hålla koll på allt, därför behövs det tydligare riktlinjer att följa, menar Stefan Jansson, Med dr, distriktsläkare, Brickebackens vårdcentral, Örebro.
Kan förlänga liv
Under förra året publicerades flera studier vilka gav tydligt vetenskapligt stöd för just det här. Några av dessa läkemedel visade också att de kunde förlänga diabetespatienternas liv. Utvecklingen har gått snabbt, men enligt många röster utnyttjas inte behandlingen till fullo. Det var också flera överens om vid Dagens Medicins föreläsningar Diabetes– en hjärtefråga?
– Det är nästan skrattretande eftersom det egentligen inte tyder alls på några större kostnader med det här. Snarare tvärt om. Det är inget jättedyrt läkemedel, det sparar lidande och det finns heller inga stridigheter inom professionen. Vi måste bara få det att fungera och som sagt, tydliga riktlinjer redan inom primärvården är inget att underskatta, säger Stefan Jansson
Kardiologernas roll?
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Något som också togs upp under seminariet var frågan om kardiologernas roll i diabetesvården i och med hjärt-p problematiken. Här fanns de som menade här att kardiologer inte sällan har mer av en blåljus-funktion vilket då inte passar sig för diabetiker som kräver mer preventiv vård. Mer kunskap och riktlinjer skulle behövas även här blev slutsatsen.
”Måste komma ifrån stuprörstänkandet”
Ytterligare en aspekt som också genomsyrar de flesta seminarier kopplat till våd och hälsa under Almedalsveckan handlar om att se patienterna som individer och inte bara en massa.
– Vi måste komma ifrån stuprörstänkandet. Det är inte bara en diagnos som valsar runt i vården, det är en människa bakom. En person med stark röst kanske får de nya läkemedlet men så ser det inte ut för alla, säger Inger Ros, Ordförande, Riksförbundet HjärtLung
Kommentera denna artikel
Håller med erik lumme; För allmänt hållet, jag som diabetiker skulle vilja ha något med mer substans.
Vad heter det sockersänkande läkemedlet?
Namnet på läkemedlet?
medicinens namn nämdes inte för diabetiker
Inga har kommenterat på denna sida ännu