Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myter och sanningar om artros

Du är inte ensam om att tro att artros är en åldersåkomma, eller att ledsmärtan kan lindras med hjälp av smärtstillande, eller att fysisk aktivitet och träning förvärrar och orsakar slitage i lederna.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-03 Uppdaterad den: 2019-11-03

Annons

Det finns många myter om artros. Här nedan reder vi ut myter och sanningar om ledsjukdomen.

MYT 1: Smärta utgör en varningssignal

Brosket har inga smärtnerver och kan därför inte göra ont. Att det gör ont när du tränar är alltså inget tecken på att du förstör leden ytterligare. Så länge du upplever smärta som acceptabel är det inte farligt att det gör ont.
Att träna utan att det överhuvudtaget gör ont eller känns är omöjligt, men dagen efter ska du vara uppmärksam på att du inte får mer ont än du hade innan du började träna. Har du mer ont dagen efter så är det ett tecken på att du tagit för hårt.

Att tänka på: Lär dig att känna skillnaden på träningsvärk och annan värk.
Fortsatt smärta efter 24 timmar: Om du ett dygn senare fortfarande har smärta efter träningen ska du testat att sänka intensiteten eller träna en kortare stund nästa gång du tränar. Tänk också på att det som ena dagen går bra kanske gör ont nästa gång och tvärtom. Det är helt normalt! Se till att lära känna din kropps signaler och vad i träningsform som funkar bäst för dig!

Annons
Annons
[ReadMoreLinkBoxSecond]

MYT 2: Smärta fördrivs med smärta

Att träna mot smärtan medför ofta att smärtan ökar för varje dag. Så släpp tanken på att ”bita ihop” och kämpa in i det sista. Lär dig istället att känna igen och tolka din smärta.

[ReadMoreLinkBoxThird]

MYT 3: Träning orsakar slitage i lederna

Det finns inga studier som visar att träning med måttlig intensitet påverkar brosket negativt. Tvärtom har man i flera studier på djur, men också på människor, sett att de som tränar på motionsnivå har bättre kvalitet på brosket än de som inte tränar.

Att träna på elitnivå, det vill säga hård träning alla eller nästan alla dagar i veckan kan medföra ökad risk för att få artros. Orsaken till det är att skador är vanligt förekommande hos elitidrottare och risken för artros ökar efter skador i leder. Brosket mår också bäst av varierad träning och tillfälle till återhämtning mellanträningspassen är lika viktigt för brosket som för musklerna.

MYT 4: Att lederna knakar på grund av brosket

Att lederna knakar är inte farligt och oftast gör det inte ont. Det kan bero på att mängden och kvaliteten på ledvätskan inte är så bra som den borde vara. Det kan också bero på att ledbrosket blivit fransigt och skovligt, likt sandpapper, istället för blankt. Det är när ledytorna glider mot varandra som det kan knastra och knaka.

Annons
Annons

Kom ihåg att: Brosk finns i alla friska leder men tunnas gradvis ut vid artros. I svåra fall av artros, då det inte finns något ledbrosk kvar kan det uppstå ett dovt ljud då ben slår mot ben istället för brosk mot brosk.

MYT 5: Lederna försämras tills de är helt utslitna

Artros orsakas av flera faktorer och sjukdomsförloppet ser också olika ut för olika människor. Likt många andra sjukdomar går artros i olika faser, så kallade skov, som kännetecknas av perioder med mer smärta och symtom följt av perioder med mindre eller inga besvär alls. Skoven kan vara olika långa och olika svåra. Hos en del stannar sjukdomen helt av och ledbesvären kan till och med försvinna.

Kom ihåg att: Artros förvärras fortare hos överviktiga och muskelsvaga personer.

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-14 18:09 (7 år sen)

    Alla säger träna rör på fig trots smärta. Men ingen talar om eller hjälper till med hur fasen man ska hantera sin anärta psykologiskt ? Att ha ont bryter ner så mycket. All ork går till att jobba sen ska man då motionera efter jobbet jag har ju så ont att jag knappt kan stå. Läkare har ingen holistisk syn . Ser bara en kropp i bitar men vi är inte bara en kropps via är mer än så.

  • Avatar Tidigare användare 2017-04-25 10:48 (8 år sen)

    Har i mer än 15 år ätit medicin not artros. Tidigare Vioxx, därefter Relifex. I samband med vård på hjärtavdelning 2014 (akut förmaksflimmet) skrev läkare ut Arcoxia. Det senaste året har jag varit tveksam till denna medicin, bl a har jag gått upp runt 10 kg i vikt. Nu undrar jag om Artrox vore värt att pröva? Jag har svårigheter att röra mig, sitter därför stilla allt för mycket. Tränar dock på gym 1-2 ggr per vecka och går på kraftfull (kinesisk) massage var 14:e dag. Är kvinna, 75 år.

  • Avatar Tidigare användare 2016-07-1 17:26 (8 år sen)

    Brosk mot brosk!?Kanske brosk mot Ben?

  • Avatar Tidigare användare 2016-07-1 16:21 (8 år sen)

    Brosk mot brosk!?Kanske brosk mot Ben?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.