Välj rätt krukväxter vid allergi
Många krukväxter är bra på att rena inomhusluften. Men är du allergiker bör du vara försiktig med vilka du väljer.
Astma- och allergiförbundet har listat de värsta allergibovarna: björkris, syrén, hyacint och prästkragearter. En tumregel är att undvika blommande och starkt doftande växter. 
- Är du pollenallergiker kan du reagera på mindre mängder pollen och även på starka dofter, kommenterar Gunnar Johansson, professor och överläkare på Klinisk Immunologi, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
På sjukhusen tillåter man ju inte längre vissa starkt doftande blommor, exempelvis hyacint. Liljekonvalj och mimosa är andra starkt doftande blommor, i viss mån även exempelvis nejlikor.
Pelargon, krysantemum och rosengeranium kan ge andningsbesvär, vilket kan tyckas märkligt eftersom rosengeranium också kallas dr Westerlunds hälsoblomma - det låter ju hälsosamt värre. Olika primulaarter, alltså fönstervivan med släktingar, kan också ge alltifrån eksem till astmasymptom.
Damma inte av fikusen
Benjaminfikusen kan ge allergiska reaktioner hos vissa människor. Allergenerna i växtsaften binds till det damm som fastnar på bladen.
- Dammet blir impregnerat med sav, och allergenet sprids sedan lätt ut i luften. Det är därför mer lämpligt att duscha eller torka av fikusens blad än att damma eller ruska av växten, säger Gunnar Johansson.
Den som får besvär av mikroorganismer och mögel i jorden kan prova att plantera om i frisk jord. Om detta inte hjälper kan leca-kulor med så kallad hydrokultur (vatten och näring) användas.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Växter renar luften
Alla krukväxter tillför syre och balanserar luftens fuktighet. Det är både blad och rötter som suger i sig de skadliga gaserna. Ju fler växter du har, desto större blir effekten!
Ett krav är dock att växternas blad dammas, duschas eller torkas av regelbundet - annars får bladen svårt att suga upp något alls.
Slukar gift
Farliga ämnen som formaldehyd, bensen, trikloretylen och radon kan finnas i inomhusluften, de kommer bland annat från moderna byggnadsmaterial och möbler. Ormbunkar och Areca-palm är bra på att suga upp flera av dessa ämnen. Formaldehyd, som avges av bland annat spånskiveplattor i till exempel bokhyllor, sugs effektivt upp av ampellilja och fredskalla. Bäst på att absorbera bensengaser är murgröna, men olika arter av dracena, svärmors tunga (bajonettlilja) och bergspalm är inte långt sämre.
Fredskalla, krysantemum och gerbera absorberar båda dessa skadliga gaser och slukar dessutom trikloretylen. Av "luftrenarna" har dracena, krysantemum och gerbera visat sig kunna vålla problem för vissa allergiker.
Obs! Vissa av luftrenarna, till exempel fredskalla och svärmors tunga, är giftiga och bör inte stå inom räckhåll för små barn.