Stukningar och blåmärken
Huden utsätts för ett hårt slag så att blodkärlen går sönder. Blodet ses genom huden som en blåfärgning och svullnad.
Vad kan man göra när man stukar sig?
Får du en stukning får du också smärtor. Det är viktigt att du avslutar aktiviteten som orsakade stukningen. Om du till exempel var ute på en joggingtur ska du inte fortsätta om du känner smärtor. Det skadade området ska hållas stilla för att begränsa blödningen. Vila är alltså viktigt för att stukningen ska gå tillbaka så fort som möjligt. Man råder till vila i 1-2 dygn, eftersom blödningen kan fortsätta i upp till 24 timmar.
Det stukade området ska hållas högt. Om det är ett ben som har blivit stukat kan du lägga upp det på en stol. Håll det skadade området högt även när du sover. Du kan lägga ett par kuddar under. Det är viktigt att det skadade området inte hänger ned, då detta kan medföra onödig vätskeansamling, vilket förlänger läkningsprocessen och ger mer smärtor.
Hur kan man stoppa den inre blödningen?
Det absolut viktigaste när det gäller att minska svullnaden efter en stukning är att lägga ett tryckförband som lindas runt till exempel den stukade fotleden. Det går bra att dra åt hårt de första 20-30 minuterna. Håll under tiden, om möjligt, foten högt. Efter en stund kan förbandet släppas under någon minut för att sedan dras åt något mindre hårt. Kyla har ofta ansetts ha en avsvällande effekt. Effekten av kyla är dock tveksam, eftersom det sedan kylan tagits bort uppstår ett ökat, kompensatoriskt blodflöde i den skadade kroppsdelen. Kyla har dock smärtlindrande egenskaper.
Man kan förbinda stukningen för att förhindra rörelse. Det vanligaste är tryckförband med efterföljande tejpning när svullnaden har försvunnit. Var uppmärksam så att huden utanför förbandet inte blir blå. Om omgivande vävnad blir blå och kall ska man ta bort förbandet och kontakta läkare.
När ska man kontakta läkare vid en stukning?
- Om det är en allvarlig stukning med stor svullnad och smärta.
- Om en led ger efter och inte klarar av att bära din egen vikt.
- Om det fortfarande gör ont efter två dagar.
- Om stukningen inte visar tecken på bättring efter fyra dagars självbehandling.
Ta reda på orsaken till olyckan
Sprang du för fort och för långt? Började du springa utan uppvärmning och sträckövningar? Har du tillräckligt stabila skor? Sprang du på hård eller ojämn yta?
Är dina muskler ur balans på grund av ett dåligt knä?
Hur kommer du igång igen efter en stukning?
När smärtan och svullnaden har gått över kan man långsamt börja belasta det skadade området. Efter att ha vilat i 1-2 dygn är det viktigt att komma igång igen. Om man börjar belasta mjukt efter två dagars vila minskar man nämligen ärrbildningen i den skadade vävnaden.
Det är viktigt att göra styrkeövningar den första perioden.
Försök att vara fysiskt aktiv utan att belasta det skadade området för att hålla andra muskler i trim och hålla konditionen uppe.
Vad gör man med blåmärken?
Blåmärken och bulor behandlas bäst med kyla. Eftersom blåmärken är blödningar under huden kan man stoppa eller minska utbredningen av dessa väsentligt genom att kyla ned det skadade området. Blodådrorna drar sig samman på grund av kylan och blödningen upphör.
Du kan använda färdiga kylpåsar med gelé, som du kyler ned i frysen men du kan också hälla isbitar i en påse eller använda en påse frysta grönsaker. Kom bara ihåg att kylpåsar, färdiga eller hemmagjorda, aldrig ska placeras direkt på huden. Det ska alltid finnas en bit tyg mellan kylpåse och hud för att undvika förfrysningar. Linda in påsarna i en handduk eller något liknande. Blåmärken avkyls 15 minuter åt gången med en paus på 15 minuter innan behandlingen återupptas. Om blåmärket är stort kan man upprepa tre gånger. Om huden blir vit eller hård ska man genast upphöra med kylbehandlingen, och om huden inte återfår sin normala färg ska läkare kontaktas.
Om blåmärket växer, eller om du får fler blåmärken utan att ha varit utsatt för något, kan det vara problem med blodkoagulationen och du bör kontakta läkare.