Squash
Australian Institute of Sport omnämner squash som en idrott som bidrar till uthållighet, snabbhet, god fysisk form och bra kroppskontroll. Elitspelare är också mentalt snabba och gör ofta imponerande taktiska bedömningar. Enligt BBC Health är squash en typisk sport som man bör komma i form för att kunna delta i, snarare än en sport som man deltar i för att komma i form. Orsaken är att skador, till och med plötsliga dödsfall, har satts i samband med högintensiva aktiviteter, vilket är vanligt i squash. De vanligaste orsakerna till skador är bristande uppvärmning och dålig fysisk form. Människor som har en stark tävlingsinstinkt och som är väldigt stressade är mer utsatta för skador än andra.
Förbränner 600–850 kalorier i timmen
Vilken konditionseffekt du får av träningen beror på hur erfaren och duktig du är, hur hårt du pressar dig själv, hur länge bollen är i spel och hur snabbt bollen returneras. Det är naturligtvis också en fördel om du och motspelaren är jämbördiga.
Studier visar att spelare kan upprätthålla en puls som är hög nog för att uppnå en god effekt på konditionen och en förbränning på 600–850 kalorier i timmen, skriver kanadensiska Capital Health Link.
Squash är en populär racketsport som spelas inomhus på en bana med fyra väggar. Du kan få tillgång till squashbanor och instruktioner i grundläggande teknik vid många svenska träningscenter. Dessutom finns det särskilda squashklubbar. Det kan vara klokt att börja med att gå en kurs för att lära sig rätt teknik om du inte har spelat squash tidigare. Därefter bör du spela på måttlig nivå tills tekniken och konditionen har förbättrats.
Squash har generellt en högre intensitetsnivå än till exempel tennis och badminton. Enligt Better Health Channel är spelarna aktiva 70 % av den tid som spelet pågår. Därför kan det vara klokt att först ägna sig åt annan konditionsträning, som till exempel löpning, aerobics, spinning eller promenader. Det kan även fortsättningsvis vara en god idé att ägna sig åt någon av dessa träningsformer utöver att spela squash. Du kan också med fördel lägga in några sprintpass.
Undvik ögonskador – använd skyddsglasögon
Det är viktigt med rätt utrustning för att förebygga skador. Bekväma kläder och bra skor är en fördel. Det finns squashbollar som passar för olika skicklighetsnivåer och de är märkta med olika färger. Välj den som passar din skicklighetsnivå och form. Kom också ihåg att alltid använda skyddsglasögon. Enligt en artikel i British Medical Journal är det av stor vikt att skydda ögonen när man spelar en racketsport inomhus eftersom en olycklig träff av bollen kan få mycket allvarliga konsekvenser. "Att erfarenhet skulle vara ett tillräckligt skydd har grundligt tillbakavisats", skriver artikelförfattarna.En squashboll kan nå en hastighet på upp till 220 km i timmen och leda till allvarliga ögonskador – i värsta fall kan du mista ögat. Vanliga solglasögon skyddar INTE mot den här typen av skador.
Gravida bör undvika att spela squash efter första trimestern. Främst för att undvika slag mot magen men också för att hopp och snabba rörelser kan orsaka skador på leder och ledband. (Graviditetshormonet relaxin gör att lederna blir slappare under graviditeten.)
Ålder, dålig teknik och dålig form ökar risken för skador
Enligt Better Health Channel är muskelbristningar och stukningar vanliga skador som orsakas av squash. Vanligtvis förekommer dessa skador i armar, ben eller den nedre delen av ryggen. Fallskador, det vill säga skador som man får på grund av att man ramlar, halkar eller kraschar in i väggen, träffas av en boll eller en racket, kan leda till huvud- och ögonskador. Squash kan också öka risken för belastningsskador som till exempel tennisarmbåge.
Andra riskfaktorer är:
- Ålder – detta gäller särskilt män över 40 år och då är det vanligtvis dålig fysisk form som är den bakomliggande orsaken.
- Dålig fysisk form.
- Dålig teknik – kan ge belastningsskador (att hålla racketen fel kan till exempel orsaka felbelastning i handleden).
- Brist på skyddsutrustning.
- Överträning/överbelastning.
- Tidigare skador – spelandet kan förvärra tidigare skador, särskilt ankelskador.
Kom ihåg att värma upp ordentligt före träningspasset; drick tillräckligt med vätska före, under och efter träningen och var noga med avrundningen på passet. Under träningens gång är det dessutom viktigt att du pausar när du känner dig trött – du måste respektera dina egna begränsningar.
Lycka till med träningen!