Svagt vetenskapligt stöd för diabeteskost
Det vetenskapliga underlaget för kostråden som diabetiker får är magert, enligt en ny sammanställning. Slutsatsen blir att diabetiker i princip kan bestämma själva över vad de ska äta. Personer som insjuknar i diabetes får kostråden att äta en blandad kost enligt tallriksmodellen och regelbundna mellanmål. Men enligt en ny rapport från Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering (SBU) framkommer det att det vetenskapliga underlaget för de råden är väldigt svagt.
– Vi överraskades av att det vetenskapliga underlaget för den kost man länge har rekommenderat är så pass magert, säger professor Kjell Asplund, som har lett arbetet med rapporten.
Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering har gått igenom massor av studier om mat och diabetes från 1980 och framåt. Vetenskapen är inte särskilt tydlig men det har funnits ett visst stöd för att det är bra med grönsaker, baljväxter och fisk, samt att det är viktigt att hålla nere kalorierna. På senare tid har många diabetiker börjat äta en kost nästan helt utan kolhydrater men med mycket fett. Men det går inte att säga om sådan kost är bra eller dålig eftersom det inte gjorts tillräckligt stora studier om sådan kost, menar Kjell Asplund som anser att diabetespatienter bör få pröva alternativ kost om de vill.
– Det finns nog större utrymme, än vi har ansett tidigare, att om man har misslyckats med en kost pröva en annan kost. Men man ska göra det under kontrollerade betingelser så att det inte spårar ut med blodfetterna till exempel.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu