Resistenta magsjuke-bakterier vanliga i kött
Bakterier som ger magsjuka är i hög grad resistenta mot vanliga antibiotika. Det visar en gemensam kartläggning gjord av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa och det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC.
Prover som tagits på människor i EU som sökt vård visade exempelvis att i genomsnitt 47 procent av alla campylobakter var motståndskraftiga mot viktiga antibiotika, som ciprofloxacin, som bedöms vara av central betydelse för behandling av svårbehandlade infektioner hos människor.
Provtagningar på friska djur visar att även dessa mycket ofta bar på multiresistenta varianter av campylobakter. På kycklingar och kalkoner påträffades ofta bakterier som var resistenta mot antibiotika.
Sverige och Finland är bäst i klassen med minst förekomst av resistens i flera fall, enligt Svenska Dagbladet.
Som konsument är det viktigt att hetta upp köttet ordentligt och att exempelvis inte använda samma knivar och skärbrädor till att skära kött och sallad.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu