Nya traditioner gör svenskarna till vardagspimplare
– Alkoholkonsumtionen styrs till stor del av priserna och inkomsterna. I dag har pensionärerna det bättre ställt än förut, samtidigt som priset på alkohol i realiteten minskat. Dessutom är det inte alls lika stort tabu bland äldre, framför allt bland kvinnor, att dricka till vardags, jämfört med förut, säger forskaren och alkoholläkaren Sven Andréasson i en intervju med TT.
Sverige ligger fortfarande på lägre nivåer än många andra europeiska länder, men bryter den trend med sjunkande alkoholkonsumtion som syns på andra håll i Europa. I Italien har alkoholkonsumtionen minskat med över 40 procent de senaste tjugo åren, och även länder som Frankrike, Grekland, Tyskland, Portugal, Danmark och Nederländerna visar upp vikande siffror. I Sverige däremot har alkoholkonsumtionen ökat med runt 17 procent mellan åren 1992 och 2012, enligt en rapport från OECD.
Mindre "råsupande" – mer vardagsdrickande
Våra dryckesvanor har förändrats även på andra sätt. Som Sven Andréasson uttrycker det: Vi ”råsuper” mindre på helgerna nu för tiden men smådricker mer i vardagen. Han menar att detta kommer att leda till att en allt större grupp utvecklar ett alkoholberoende.
– Visserligen tar sig alkoholen mindre häftiga uttryck om konsumtionen av sprit minskar till förmån för vin eller öl, men om fler kommer in i ett regelbundet drickande hamnar också fler i ett beroende som kan resultera i problem på arbetet eller i relationen. Mängden elände per liter alkohol är densamma, säger Sven Andréasson.
Så mycket ren alkohol konsumerades per person år 2012
Estland 12,3 liter
Frankrike 12 liter
Tyskland 11 liter
Finland 9,8 liter
Snitt OECD 9,1 liter
Sverige 7,3 liter
Norge 6,4 liter
Italien 6,1 liter
Så mycket har alkoholkonsumtionen ökat 1999-2012
Estland 57,7 procent
Norge 36,2 procent
Sverige 15,9 procent
Finland 10,1 procent
Snitt OECD - 2,5 procent
Tyskland - 20,3 procent
Frankrike - 23,6 procent
Italien - 42,5 procent
Källa: OECD
Dricker du mer nu än tidigare? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu