Lite alkohol okej för magen
Öl till maten? Ny forskning visar att lite alkohol till maten inte innebär ökad risk för matsmältningsproblem, men det saktar ner förbränningen, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.
Den stundande högtiden innebär en ökad mat- och dryckeskonsumtion för de flesta. Men för dig som vill gå ner i vikt kan det vara värt att notera att alkoholen saktar ner kaloriförbränningen från maten du stoppar i dig.
För att undersöka vilka effekter alkohol har på matsmältningen, har schweiziska forskare jämfört personer som antingen fick dricka vin eller svart te till en kaloririk ostfondue. Efter maten blev de bjudna på körsbärslikör eller vanligt vatten.
Förenligt med tidigare forskningsstudier fann man att matsmältningsprocessen gick mycket mer långsamt hos de med alkohol i blodet än de övriga. Men, resultatet visade också att alkoholen inte bidrog till någon ökad risk för matsmältningsbesvär såsom rapningar, halsbränna eller gaser.
Observera att alkohol aldrig är bra i stora mängder. Studien utfördes under kontrollerade former med ett glas vin och ett glas körsbärslikör till varje testperson.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu