Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsk kan påskynda åldrandet

Annons

Enligt ny forskning påskyndar ämnet fosfor, som finns i läsk och många halvfabrikat, åldrandet och orsakar både hjärt- och njursjukdomar. Det är forskare vid Harvard University som har genomfört studien på möss och de har även kunnat se att höga halter fosfor dessutom gör att både hud och muskler förtvinar.
– Jag tror snarare att boven i läsken är sockret, som ju kan leda till övervikt och i förlängningen för tidig dödlighet, säger Susanna Larsson, doktor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, till tidningen Metro.&nbsp

I en colaburk finns det ungefär tre procent fosfor, och det menar Susanna Larsson är relativt lite så länge man inte dricker för mycket och ofta.
– Det är aldrig nyttigt att överdriva läskdrickandet. Det är stor skillnad på att dricka mycket läsk varje dag och lite grann någon gång i veckan, säger Susanna Larsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.