Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lag kräver näringsriktigare skolmat

Annons

Enligt en ny skollag som presenteras inom ett par veckor ska maten som serveras till elever på grundskolan&nbspbli näringsriktigare än vad den är idag.&nbspDet är efter rapporter som visar att många grundskoleelever är trötta och presterar dåligt på grund av näringsfattig mat som nya krav nu ställs. Enligt en enkätundersökning som Skolmatens vänner och LRF genomförde under 2008, svarade ansvariga kommunpolitikerna att de uppskattade att omkring 12 procent, av landets cirka en miljon grundskoleelever, skolkade från skolmaten.

Hittills är det endast ett 50-tal grundskolor, av landets 4 700, som uppfyller de krav som Livsmedelsverket satte upp år 2007. Vilket innebär att det i dagsläget&nbspbara&nbspär ett fåtal&nbspskolor som&nbsperbjuder ”bra skolmat”. Några av de krav som Livsmedelsverket slagit fast är att det ska finnas mjölk, grönsaker och flera rätter att välja mellan varje dag. Enligt regeringens planer blir det upp till Livsmedelsverket att bestämma vad som kan klassificeras som ”näringsrik mat”. Och från Livsmedelsverket ser man positivt på en ny lag.
– Vi välkomnar en sån här lagstiftning, det har vi efterlyst länge, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Annons
Annons

I det nya förslaget är utgångspunkten att varje måltid ska bestå av huvudrätt, grönsaker, mjölk, vatten och bröd med matfett. Och varje portion bör i genomsnitt innehålla 30 procent av det dagliga energiintaget och innehålla det rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler i respektive åldersgrupp.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.