Hjärnorna annorlunda hos anorektiker
Forskare vid University of California har undersökt hjärnaktiviteten hos 23 friskförklarade anorexipatienter och jämfört med 17 personer som inte har haft någon ätstörning. Testerna visade att deltagarna som inte varit anorektiker fick en ökad aktivitet i hjärnans belöningscentrum när de blev hungriga. Dessa deltagare upplevde alltså ett ökat välbefinnande när de åt. Men hos de som tidigare haft anorexia syntes inte den här förändringen i hjärnan i samband med en måltid. Istället hade de en större aktivitet i den del av hjärnan som styr vår självkontroll, rapporterar Forskning och framsteg. Testerna visade också att deltagarna utan sjukdomshistorik var bättre på att ta beslut när de var mätta än när de var hungriga. För anorektikerna påverkade inte mättnad eller hunger deras beslutsförmåga alls.
"Hjärnorna skapar en sårbarhet"
Nu är frågan vad som är hönan och ägget i den här historien. Är det ätstörningen som förändrar hjärnfunktionen hos anorektiker eller är det en avvikande hjärnfunktion som leder till anorexi? Christina Wierenga, psykologiprofessor och en av forskarna bakom studien, är inne på det sistnämnda.
– Det finns en enorm mängd människor som går på dieter, de flesta utan att bibehålla en viktnedgång. I jämförelse är det en liten andel som utvecklar ätstörningar. Det antyder att det är något med anorektikers hjärnor som föregår sjukdomen. Den avvikande hjärnmekanismen skapar en sårbarhet för att utveckla sjukdomen, skriver hon till Forskning och framsteg i ett mail.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu