Dålig kondis och högt BMI tycks öka risken för sjukersättning
Att vara otränad och ha ett högt BMI tycks öka risken för sjukdom som hindrar arbete, vilket i sin tur ökar risken för att man behöver sjukersättning. Det visar en svensk observationsstudie.
Forskarna bakom studien använde sig av registerdata från strax över en miljon män som mönstrat inför värnplikt mellan åren 1972 och 1994. Genom det kunde forskarna titta på männens IBD (kroppsmasseindex) och fysiska kondition, och jämföra det med uppgifter om vilka i arbetsför ålder som fått sjukersättning från Försäkringskassan.
Vid uppföljning efter genomsnitt 28 år hade omkring 54 000 av männen fått minst 25 procent sjukersättning. Bland de 10 procent som gjort sämst ifrån sig på konditionstesterna var risken för sjukersättning nästan fyra gånger högre än för de 10 procent som presterat bäst, rapporterar Dagens Medicin.
Resultatet visade att ju sämre kondition männen hade desto högre risk var de att de behövde sjukersättning senare i livet. Även fetma kopplades till en ökad risk.
– Däremot innebar bra kondition en lägre risk för sjukersättning oavsett BMI. En bra fysisk kondition verkar vara positivt oavsett om du är överviktig eller inte, säger Pontus Henriksson, dietist och forskare vid institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.
Att gå från dålig till halvbra kondis kan göra skillnad
Pontus Henriksson menar också att det inte bara var de allra mest vältränade som hade lägre risk för sjukersättning, även en mindre förbättring av konditionen kan minska risken något.
– Ofta är det allt eller inget som gäller, antingen åker man bil överallt eller så tävlar man i triathlon. Men att gå från att ha väldigt dålig kondition till halvbra kan göra skillnad, säger han.
Studien svagheter är dock att endast men ingått i analysen och att forskarna bara haft data om kondition, BMI och uppgifter om till exempel alkoholvanor vid mönstringen.
-
Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/02/12/dalig-kondis-kopplas-till-okad-risk-for-sjukersattning/
Kommentera denna artikel
IBLAND BLIR MAN FÖRUNDRAD över vart forskningspengarna går...
Behöver man verkligen studera att man lättare blir sjuk om man är tjock och har dålig kondis? Eller att det är bra att ha god kondis även om man är tjock? Och att samma korrelationer gäller för både män och kvinnor? Man kanske också ska försöka leda i bevis att sannolikheten för att dö vid hopp från hög byggnad ökar med avståndet till marken?
RING MIG nästa gång ni undrar över något!
Inga har kommenterat på denna sida ännu