Bra kost kan motverka Alzheimer
Äldre personer som motionerar mycket och som äter mycket frukt och grönt, enligt medelhavskost varianten, löper en mindre risk än andra att utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en amerikansk studie där forskare har följt nästan 1900 personer i 70- till 80-årsåldern under fem år.
Enligt studien var risken att få Alzheimer under femårs perioden upp till femtio procent lägre bland de som motionerade mycket och åt mat av typen medelhavskost, jämfört med dem som inte motionerade och inte hade de kostvanorna. Men samtidigt som den amerikanska studien visar att både mat och motion var för sig tycks ha en positiv inverkan, publiceras en fransk studie som pekar på att det inte finns något samband mellan medelhavskost och demens. Däremot visade den franska studien att personer som åt den typen av mat behöll vissa kognitiva förmågor bättre än andra.
Mycket tyder på att kost och motion spelar roll
– Den här amerikanska studien är viktig, den belyser att äldre ska stimuleras och ha möjlighet att vara fysiskt aktiv och erbjudas en kost som har ett högre näringsvärde än vad som kanske ibland sker, tillägger Agneta Nordberg.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu