Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Andningsbesvär misstas ofta för astma

Att lida av andningsbesvär vid fysisk aktivitet är vanligt – inte minst bland unga kvinnor. Orsaken kan vara en förträngning i struphuvudet men förväxlas inte sällan för att vara astma. Vid kraftig förträngning är operation det mest effektiva vilket gör det extra viktigt att patienter med svåra besvär undersöks noga så de får rätt behandling. Det visar ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-03

Annons

Andnöd i samband med hård träning är något vanligt förekommande i tonåren. Enligt studier från Akademiska sjukhuset handlar närmare 20 procent av fallen då om ansträngningsutlöst astma. Cirka sex procent beror dock snarare på en förträngning i struphuvudet - något som ibland behöver opereras.  Enligt forskarna är just det här vanligare än man tidigare trott. Varför och vad som orsakar förträngningarna är ännu inte känt. Men att det framför allt syns hos unga kvinnor är ett faktum.

Viktigt att rätt hjälp ges

Leif Nordang, överläkare i öron-, näs- och halssjukdomar på Akademiska sjukhuset menar att för att patienter inte ska gå med besvär i onödan bör vården vara nogranna med att undersöka struphuvudet under ansträngning hos unga när astmamediciner inte hjälper. Handlar det om en förträngning som sitter ovanför struphuvudet eller om struplocket ligger fel så är operation oftast bästa tillvägagångssättet.

Läs också: Därför förhindras astma av livet på landet

Annons
Annons

– När vi utvärderat hur de tonåringar mår som opererats jämfört med icke-opererade visade det sig att den förstnämnda gruppen hade mindre andningsbesvär och kunde anstränga sig mer än tidigare. Omvänt hade gruppen icke-opererade till stor del oförändrade besvär. Många hade försökt anpassa sig till besvären genom att hitta andra träningsformer eller slutat träna, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.