Vad är det egentligen som händer när man tappar luften tex i samband med idrott och slag mot bröst/mage. Min dotter 13 år tränar fotboll, skall på cupläger snart och jag skall med och förväntas kunna ta hand om lite skador eftersom jag är sjuksköterska. Kan man underlätta på något sätt när det händer. Jag ser att många håller barnets armar över huvudet.
Vid våld mot nedre bröst och buken, inkluderande så kallat solar plexus-slag, händer det alltså att man "tappar luften" en kort stund och det är oftast ett rätt beskedligt tillstånd, som släpper mycket snabbt.
Orsaken är veterligen inte riktigt klarlagd, men sannolikt kan det bero på att mellangärdesmuskeln, diafragma, som är den dominerande andningsmuskeln, reflexmässigt hämmas och "krampar", varvid man har svårt att få luft. Att, som man ofta sett och ser, springa fram och lyfta upp den drabbade i brygga (eller sträcka upp armarna) är inte rekommendabelt - finns det en skada såsom en bristning i någon struktur, så blir den ju bara sämre av en sådan manöver. I stället skall man göra ett mjukt omhändertagande, låta individen hämta sig lugnt (t.o.m. krypa ihop något) och tala förtroendefullt till den skadade.
Vid kvarstående buksmärta kan det däremot röra sig om mycket allvarliga skador efter våld mot buken eller flanken, t.ex. bristningar i de kapselförsedda organen mjälte, lever och njurar. Dessa skador har ibland ett förrädiskt "fritt intervall", där individen blir bättre ett tag, för att sedan snabbt bli sämre och det kan bli ett livshotande tillstånd med blödning ut i fri buk.
Alls inte så allvarligt är en annan vanligare följd av våld mot nedre bröstkorgen, nämligen revbensfraktur, som kan vara rejält smärtsamt men självläker nästan alltid inom några veckor. Man skall djupandas ofta, men inte lägga något omvirande bandage, som bara försämrar andningsmekanismen och ökar risk för komplikationer.
Någon enstaka gång kan man få pneumothorax, "luft i lungsäcken", endera efter ett sådant våld eller även spontant (särskilt hos långa individer) och får man kvarstående andningsbesvär och "håll"-känsla i bröstet. Vid kvarstående buksmärtor respektive andningsbesvär skall man alltid söka på akutmottagning.