Hej, Jag är 25 år gammal och har idrottat på elitnivå. Jag har opererat korsbandet i höger knä två gånger. Jag har nu fått en tredje korsbandsskada på höger knä samt en på vänster knä. Mina frågor är: 1. Vad kan det bero på att jag har fått så pass många korsbandsskador 2. Vad finns det för behandlingsalternativ utöver operation (tror inte att rehab enbart är tillräckligt) 3. Har operationsmetoderna för korsbandsskador utvecklats de senaste åren (jämfört med för 5 år sedan då jag opererade mig senast). 4. Finns det några nya operationsmetoder (i Sverige eller utomlands)
Hej,
Det är omfattande frågeställningar som egentligen tarvar större utläggningar, men i korthet kan följande anges:
1. Det framgår inte om frågeställaren är man eller kvinna, ej heller vilken idrott som hänsyftas, och dessa båda faktorer har stor betydelse för frekvensen främre korsbandsskador. Kvinnor på elitnivå i handboll och fotboll har t.ex. i Skandinavien 4-6 gånger fler korsbandsskador än motsvarande män och särskilt drabbade idrotter är bl.a. just handboll och fotboll.
Det kan även ha att göra med vilken position i laget man spelar samt hur pass vältränad man är avseende styrka i lårmuskulaturen och balans/koordinationsförmågan. Har man sedan anatomiskt sett ett smalare valv i knäledhålans övre del ("notchen"), där korsbanden löper, vet vi också vetenskapligt att risken för korsbandsbristning är ökad.
Det finns också andra riskfaktorer och sannolikt spelar flera in för uppkomsten av en bristning i korsbandet, t.o.m. har man visat på ett samband under en viss period i menstruationscykeln för kvinnor.
2. Utöver kirurgi finns i behandlingsarsenalen fysioterapi med rehabiliteringsövningar (viktigast) innefattande särskilt styrke- och koordinationsträning med reflektoriskt stimulerande övningar, samt användning av knäortoser, stabiliserande bandage.
De senare har en god subjektivt upplevd effekt, men är rent mekaniskt ingen garanti som skydd mot ytterligare korsbandsskada.
3. Operationsmetoderna har genomgått en klar utveckling under början och mitten av senaste 10-årsperioden med ny teknik t.ex. gällande artroskopiska ingångsportalerna (instickshålen), borrtunnlarnas placering vid rekonstruktion till ett nytt korsband, liksom val av transplantat (knäskålssena eller nu vanligare hamstringssenor, men även quadricepssena nu aktuellt) och fixation.
4. De nyaste metoderna främjar en rent anatomisk rekonstruktion och återskapande, där t.ex. tekniken med två transplantat-band ("dubbelbunt") visats överlägsen i både biomekaniska och kliniska studier. Svenska ortopeder och metoder ligger här definitivt i frontlinjen för utvecklingen.
Med vänliga hälsningar