Hej! Jag är 50 år 180 cm och väger 67 kg. Jag har tränat regelbundet hela mitt liv, de senaste 10 åren mest skidor och cykel. Under vintern i år noterade jag för fösta gången under ett träningspass en flimrande känsla i bröstet och noterade då att min puls var ca 220! Detta fenomen gick över på ca 10-15 sekunder och inga andra biverkningar är känslan i bröstet. Samma sak har därefter hänt då och då i samband med träning. Aldrig under hård ansträngning med hög puls utan då pulsen ligger på måttlig ansträngning 130-140 ofta i samband med att ansträngningen växlar från lättare till tyngre. Det kan gå veckor mellan gångerna men ibland tätare. Jag tränar ca 7-10 timmar/v och tävlar sommartid på cykel. Är detta farligt? Bör jag sluta träna/tävla?
Hej,
De få beskrivna symptomen i frågan, alltså relativt snabbt övergående flimrande känsla i bröstet med samtidigt hög puls under måttlig ansträngning, ofta i samband med uppväxling, behöver inte betyda något alarmerande, men här måste försiktighetsprincipen gälla. Det finns en ökad risk för plötslig hjärtkatastrof hos män över 35 år, men de vanligaste förvarningstecknen med svimning (viktigast), yrsel/dimmighet och bröstont anger inte frågeställaren.
Jag tycker absolut man skall göra en s.k. hjärtscreening för idrottare, dvs. läkarundersökning, helst hos hjärtspecialist, kardiolog, med noggrann anamnestagning (sjukhistoria och ärftlighet), status med stetoskopavlyssning på hjärtat och 12-avlednings-EKG, för att eventuellt gå vidare med arbetsprov-EKG eller "bandspelar-EKG" (dygnsvis) för att kunna fånga hjärtrytmavvikelser.
Idrotts medicinska hälsningar