Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vitlök - en illaluktande välgörare

I Sverige har vitlök godkänts som naturläkemedel för lindring av symtom vid förkylning, tack vare dess förmåga att stimulera immunförsvaret. Studier visar även att vitlök lokalt har viss antibakteriell och antiviral effekt.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Näringsrik

Vitlök innehåller flertalet olika substanser, flera med medicinska effekter, och är en av våra näringsrikaste grönsaker. Den innehåller vitamin A, B och C samt flertalet olika svavelföreningar. Men mängden vitlök som vi får i oss är ofta relativt låg, ofta används vitlök mest som krydda i matlagning.

Svavelföreningarna är ansvariga för vitlökens karakteristiska lukt. De varierar också i förekomst beroende på hur vitlöken behandlas, till exempel påverkar torkning, sönderdelning och tillagning halterna av de olika föreningarna.

Annons
Annons

Kan hjälpa mot mer än förkylning

Även om dagens godkännande inte sträcker sig längre än förkylningar finns det många fler fördelar med vitlök. Sammantaget kan sägas att flera kliniska studier visar att standardiserade vitlökspreparat har följande effekter:

  • Sänker fettvärdena (kolesterol och triglycerider) hos patienter med förhöjda blodfetter.
  • Minskar blodtrycket på patienter med högt blodtryck.
  • Lindrar smärta.

Äter man inte vitlök i hög dos eller genom kapslar/tabletter är det svårt att tillgodogöra sig den mängd som krävs för att komma upp i positiva effekter.

Svavelföreningar påverkar kolesterolet

Sänkningen av fettvärdena beror på att svavelföreningarna påverkar kroppens produktion av kolesterol. Vitlöken ökar mängden "god" kolesterol samtidigt som det sänker mängden "ond" kolesterol, och åstadkommer på så vis en lämplig balans av de två. En bra balans leder i längden till minskad risk för åderförkalkning. Det tar däremot ett tag innan den rätta jämvikten infinner sig, så det gäller att ge behandlingen en chans.

Andra svavelföreningar har enligt studier ytterligare effekter, bland annat på blödningstiden. Genom att påverka delar av blodets levringsprocess minskar risken för blodproppsbildning. Liknande processer orsakar också en sänkning av blodtrycket hos patienter med förhöjt blodtryck. Vitlökens smärtlindrande effekter kan också härledas till samma kedja av händelser, där kroppens tillverkning av substanser viktiga för blodets funktioner i stora drag liknar tillverkningen av substanser vid smärta. Jämför med acetylsalicylsyra som används såväl för förhindrande av blodpropp som för smärtlindring.

Annons
Annons

En till två klyftor om dagen

Hur mycket vitlök måste man då äta för att få ta del av de positiva effekterna? Genom att sammanställa diverse kliniska studier har följande ungefärliga doser tagits fram:

  • För blodtryckssänkning bör man äta drygt 2 gram färsk vitlök om dagen, vilket motsvarar en mindre klyfta.
  • Samma mängd fungerar för att hålla kolesterolbalansen i ordning och minska risken för åderförkalkning.
  • För smärtlindring krävs det mer, 2-4 g torkat vitlökspulver om dagen eller två stora färska klyftor. Tar du denna mängd tre gånger om dagen har du även möjlighet att lindra infektioner i luftvägarna.

Inga egentliga bieffekter

Vitlök har den stora fördelen att den inte medför några medicinska bieffekter.

Det bör dock nämnas att de doser som har nämnts i medicinskt syfte så till den grad överstiger den mängd som vanligen används i mat, att det inte är rekommenderat att gravida behandlar sig med vitlök. Vitlök i större doser har nämligen traditionellt använts för att framkalla abort.

Lagom mängder i mat är däremot ofarligt. Det är heller inte rekommenderat att behandla sig själv med vitlök om läkaren samtidigt har ordinerat medicin mot någon av de ovan nämnda åkommorna. Fråga din läkare hur samtidig behandling med vitlök kan påverka den medicin han/hon har skrivit ut.

Den enda biverkan som annars kan vara till besvär är doften. Möjligtvis kan den dämpas lite med hjälp av persilja eller basilika.

Referenser

Färnlöf, Å., Tunón, H., Naturläkemedel 2000, Hälsokostrådets Förlag, Stockholm.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.