Träna bättre under och efter mens
Ingen skillnad för den som använder p-piller
- Däremot kunde man inte hitta några större skillnader i prestationsförmåga hos de kvinnor som regelbundet använde p-piller. De hormonella svängningarna var troligtvis inte lika stora i denna grupp, säger Cecilia Bröms.
Fler skador strax före mens
Gynekologen Jesper Möller-Nilsen och professor Mats Hammar i Linköping har kommit till liknande slutsatser i en studie av hur hormonerna under menscykeln påverkar risken för skador under fotbollsträning eller -matcher. Slutsatsen blev att den första delen av menscykeln också är säkrare att träna under: skadefrekvensen är högre perioden före mens.
- Detta gällde framför allt för de kvinnor som led av premenstruella besvär, säger Mats Hammar.
Och tillägger:
- De kvinnor som använde p-piller hade låg andel skador under hela menscykeln. Därmed inte sagt att p-piller ska användas för att förebygga idrottsskador.
Bör hormonbalansen styra träningen?
Den något sämre fysiska förmågan efter ägglossningen beror troligtvis på det progesteron som produceras under denna fas.
För dig som inte äter p-piller kan det alltså vara befogat att koncentrera styrketräningen till första halvan av menscykeln, och att ta det lite lugnare efter ägglossningen.
Träningsprogram som lagts upp på detta sätt har bland annat provats i Tyskland med goda resultat. I tävlingssammanhang anses menstruationens första dagar vara de allra bästa ur resultatsynpunkt. Dessutom har många guldmedaljer tagits just vid menstruation.
Eftersom motion kan lindra och förbättra humöret vid pms är det ändå bra att motionera då. Men istället för styrketräning kan det vara bra att satsa på konditionsträning, promenader, och lugnare träningsformer som till exempel yoga.