”Tiotusentals unga svenska män tar idag steroider”
Media fokuserar mycket på dopning inom idrotten. Men i dag är dopning framförallt ett utbrett samhällsproblem. ”Tiotusentals unga svenska män tar idag steroider, trots de uppenbara riskerna med att använda den egna kroppen som laboratorium. Vi måste prata mer om detta”, säger Christina Lidén, VD på Prof. Arne Ljungqvists Anti Doping Foundation.
Att skulptera en vältränad kropp kräver tid och tålamod. Men veckorna tickar obönhörligen på – mot våren och sommaren, högsäsongen för exponering av kroppar. Dopningspreparat blir då ett effektivt ”quick fix”. På några få månader kan man på medicinsk väg bygga en kropp som skulle ta flera år att skapa på naturlig väg.
Det finns inga säkra siffror, men expertisen har enats om att minst 40 000 svenskar använder anabola androgena steroider (AAS) varje år. Experterna tycks lika eniga om att mörkertalet är stort och flera bedömare menar att det verkliga antalet steroidanvändare i Sverige snarare är minst det dubbla. Och problemet ökar.
Christina Lidén, VD på Professor Arne Ljungqvists Anti Doping Foundation, menar att det delvis beror på samtidens skeva kroppsideal, samt vår syn på manlighet och maskulinitet.
– Både nya och traditionella medier matar oss med bilder på ”superkroppen”. Vi har aldrig varit så exponerade någonsin och kroppen är en viktig statussymbol, samtidigt som det extrema normaliseras mer och mer och det har lett till att vår tids kroppsideal många gånger är ett skevt ideal, säger hon.
”75 procent av unga svenska män vill ha större muskler”
Arne Ljungqvists stiftelse driver bland annat projektet ”Pure For Sure”, som tagit fram en utbildning, riktad mot både skolor och företag, i frågor som rör just dopning och kosttillskott. Christina Lidén är noga med att poängtera att det är positivt att träna och att det för de flesta är fullt möjligt att träna sig till en vältränad kropp på naturlig väg, men att man får vara beredd på att det kräver disciplin, tålamod och tid. Tid som de flesta inte anser sig ha.
– Det gjordes en studie nyligen som visade att 75 procent av unga svenska män vill ha större muskler. Inte primärt för att må bättre fysiskt, utan för att bli mer attraktiva. Och det säger ju sig självt att om det inte är träningen i sig som är grejen, utan enbart resultatet av träningen, så ligger det nära till hands för en del att ta en genväg, säger Lidén. Och fortsätter:
– Men att ta AAS är både kriminellt och förenat med stora risker. Den som börjar dopa sig riskerar allvarliga följder.
Hur farligt kan det vara?
– Antalet möjliga biverkningar är många, alltifrån akne till svåra problem med kroppens inre organ. Alla får självklart inte alla biverkningar, men risken finns. Och det handlar inte bara om fysiska bieffekter, utan även om psykiska och psykosociala.
Hur ska man komma tillrätta med det här problemet?
– Dels är det bra att informera om skadliga biverkningar, men framförallt tror jag vi måste prata om de grundläggande drivkrafterna och attityderna. Hur viktigt är det att ha en Superkropp och varför måste vi värdesätta vissa ideal så extremt högt? Det handlar om diskussion och utbildning. Därför är det spännande att jobba med stiftelsen och ett projekt som ”Pure for Sure”, som fokuserar på de här sakerna, och som förhoppningsvis når många, avslutar Christina Lidén.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu