Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så får du en hälsosam jul

Blir du så proppmätt av julbordet att du knappt orkar umgås med vänner och familj efteråt? Funderar du på vilka nyttiga komplement det finns till frestande gratänger, korvar och feta såser? Här delar Netdoktors medicinske chef Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och tidigare verksam vid Livsstilmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset, med sig av sina bästa hälsotips i jul. 

Annons

Många av oss passar på att äta extra mycket bakverk och sötsaker under julen, det blir dessutom ofta större portioner av den smaskiga julmaten och en hel del småätande. Så går det överhuvudtaget att få en hälsosam jul? 

–  Ja, det gör det. Julbordet innehåller ju ofta grönsaker, frukt, mandlar och nötter, något som vi alltid rekommenderar att man äter. Det handlar om att äta lagom mycket, vilket kan vara väldigt svårt vid ett julbord. Passa på att prata och umgås utan att stressa, då hinner mättnaden komma innan du ätit för mycket. Tänk på portionsstorlekarna – ta många gånger istället för en jätteportion.

Annons
Annons

– Grönkål, rödkål, lax, lutfisk, sillsallad och sill är bra julmat. Det mättade fettet, som främst finns i korvar, charkprodukter, ost och feta såser, är ju också det mest mättande. Om du vill undvika känslan av att vara proppmätt så ska du ta lite mindre av detta, dessutom bör vi undvika det av hälsoskäl. Julmusten innehåller ju mycket socker, men någon gång per år kan man väl unna sig några glas – och den finns ju även i sockerfri tappning.

Mats viktigaste tips är ändå att man ska äta och njuta, och försöka ta tillvara på julen med allt vad den innebär.

– Julen äger som bekant rum en gång per år så vad och hur mycket du äter just den dagen spelar ingen större roll för hälsan, förutom att man möjligen kan få gallstensanfall  av för mycket fettrik mat.  

SE FILMEN: Det gör sockret med din kropp

Annons
Annons

Få upp flåset i pulkabacken

Om man ändå blivit däst och trött efter julbordet kan det vara skönt att få lite frisk luft och röra på sig, menar Mats.

– Man rör sig och får frisk luft och då känner man sig lite fräschare efteråt istället för att bara fortsätta mot soffan. Kanske kan man åka skridskor eller skidor – och pulkaåkning blir man ju både andfådd och svettig av, särskilt om man har småbarn som måste dras i uppförsbackarna. Kort och gott är det bästa att vara utomhus varje dag, säger Mats.

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Antalet hjärtinfarkter ökar under jul

Men för många innebär julen också mycket stress och det kan vara svårt att känna ett lugn och julefrid. Det finns faktiskt studier på att blodtrycker stiger och att antalet hjärtinfarkter ökar under jul- och nyårshelgen, menar Mats. 

– Det kan bero på att vi upplever en stark stress, både innan och under julen. Dessutom ökar alkoholmängderna generellt under dessa helger. En del kanske heller inte söker vård i tid när man sitter bland släktingar och har trevligt, säger han. 

– Försök att stressa av och ta inte allt ansvar själv, även om det är lättare sagt än gjort. Hemmet behöver inte vara perfekt och man får stå ut med lite stök och bök. Julen bör ju trots allt vara en tid när man ska ha mysigt och inte vara helt slutkörd, vilket kan vara en stress och press i sig. Tyvärr ser ju inte alla fram emot julen av detta skäl, och många känner sig helt uttömda efteråt, vilket är helt förståeligt men lite tråkigt.

Sista frågan, hur kommer du själv att spendera din hälsosamma jul?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Julen är inte min hälsosammaste tid på året kan jag erkänna, eftersom jag gillar julmat och stressar som alla andra, men jag försöker åtminstone att röra på mig och inte stressa mer än nödvändigt. Om jag hinner, tar jag gärna en kort joggingrunda innan allt drar igång – för att ladda lite och få ha en stund för mig själv. Jag försöker väva in vardagsmotion som att undvika hissen och gå i trappor istället – och att kånka hem tunga matkassar är ju verkligen styrketräning... Det gäller att hitta de där genvägarna till fysisk aktivitet, det har nämligen stora positiva effekter på hälsan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-31 06:22 (5 år sen)

    Så var vi där igen... fettskräck och grönsaksvurm. När ska det sluta?
    När jag undviker kolhydrater och grönsaker blir jag mindre däst och övermätt. De senaste tio jularna har jag sluppit övermättnad och överätning eftersom jag ätit köttet och det animaliska fettet. Man kan helt enkelt inte äta så mycket av det! Man blir mätt av mycket mindre mängd.
    Jag slipper helt och hållet IBS utan grönsakerna.
    När ska ni lära om?! Vi är trötta på felinformation från "experter" som inte orkat hänga med utan lever på gamla meriter.

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-16 12:20 (6 år sen)

    Bra tips ang mat o motion. Tack

  • Avatar Rolf Larsson 2018-12-7 19:39 (6 år sen)

    Bra information. Fettskräcken består. Mättat naturligt fett är inte farligt. Härdat fett är däremot det. Fettskräcken bygger på Ancel Keys forskningsfusk. Stor skandal


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.