Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livet efter gastrisk bypass

Gastrisk bypass är en fetmaoperation som medför att magsäcken bara rymmer 30 ml. Detta kräver en omfattande förändring av matvanorna.


Uppdaterad den: 2019-02-17

Annons

Om man har genomgått en gastrisk bypass-operation kommer det att medföra ändringar i livet. Syftet med den här patientinformationen är att hjälpa till att uppnå önskad viktminskning och undvika komplikationer. Denna information är ett tillägg till den information som getts av sjukvårdspersonalen där man opererats.

Vad är gastrisk bypass?

Gastrisk bypass innebär att storleken på magsäcken förminskas drastiskt. Kirurgen gör en liten ficka på toppen av magsäcken och kopplar samman den med tunntarmen. Resten av magsäcken kopplas bort. På detta sätt blir den nya magsäcken betydligt mindre och rymmer mindre mat än tidigare. maten som tidigare passerat genom magsäcken och tolvfingertarmen, passerar nu förbi (därav "bypass") denna del av matsmältningskanalen. Maten tömmer sig i mellersta delen av tunntarmen (jejunum) vilket innebär att maten inte passerar igenom tolvfingertarmen (duodenum).

Magsäckens storlek gör att den snabbt fylls med mat under måltiderna. Från magsäcken och den del av tunntarmen som denna är kopplad till skickas då signaler till hjärnan vilket ger mättnadskänsla. Man känner sig därför mätt fortare och mättnadskänslan varar längre. Resultatet blir att man äter mindre.

Normalt blandas maten med galla och med enzymer från bukspottkörteln i tolvfingertarmen. Galla och enzymer är viktiga för nedbrytningen av födan och upptag av näringsämnen. Eftersom dessa ämnen blandas med maten längre ner i tarmen medför det att nedbrytningen av maten fördröjs och att upptaget av näring från tarmen minskas.

Annons
Annons

Kostomläggning efter gastrisk bypass

Det finns flera anledningar till att man måste ändra sitt kostintag efter en gastrisk bypass-operation:

  • Att se till att förbindelsen mellan magsäck och tarm kan läka utan att bli utspänd av maten man äter.
  • Att vänja sig vid att äta mindre mängder mat som kan bearbetas på ett behagligt och tryggt sätt då den nya magsäckens volym är mycket liten.
  • Att hjälpa till med viktnedgång och undvika att man går upp i vikt.
  • Att undvika biverkningar och komplikationer.

Dieten inleds med flytande föda och den opererade får gradvis äta mera fast mat. Kostråden kan variera från klinik till klinik, men gemensamt är en gradvis övergång till allt fastare föda. Det tar vanligen cirka sex veckor innan man rekommenderas intag av vanlig mat, men det kan gå snabbare.

Den egna inställningen är viktig

Även om gastrisk bypass bidrar med viktnedgång så sker det inte av sig själv eller med en gång. Det är viktigt att ha långsiktiga mål, och viktminskningen bör ske över en längre tid. Operationen hjälper kroppen att komma igång med att gå ner i vikt, men inställningen, kosthållningen och levnadsvanorna är ännu viktigare.

Man måste lägga om sina matvanor så att man säkerställer en jämn och genomförbar viktminskning. Ett regelbundet motionsprogram ökar dessutom chansen för en lyckad viktminskning och bidrar till att ändra inställningen till mat. Man måste också skapa fasta rutiner för att väga sig.

Annons
Annons

Ändrade matvanor och ökad fysisk aktivitet

Kroppens energibalans är förhållandet mellan energiintaget och energiförbrukningen. Vid för högt energiintag i förhållande till energiförbrukning – man äter mer än man förbränner – kommer energiöverskottet att lagras i kroppen i form av fett. När mängden energi som förbrukas under fysisk aktivitet är större än energin i maten man äter används energireserverna och överskottsfett förbränns för att uppfylla kroppens behov.

Minskat matintag eller ökad fysisk aktivitet bidrar således till viktnedgång.

Kostråden efter gastrisk bypass är utformade för att ge en betydande viktminskning. Om man lär sig nya matvanor och följer kostråden kommer man att behålla viktminskningen över tid.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.