Kosthållning – praktiska tips
Praktiska tips
- Planera matinköpen.
- Se till att det finns nyttig mat hemma.
- Låt hela familjen äta samma mat.
- Laga mat tillsammans.
- Ha goda vanor i familjen när det gäller matintag – ät måltiderna tillsammans och avskilt från andra aktiviteter som distraherar från måltiden.
- Kom ihåg att det är tillåtet att lämna mat på tallriken!
- Sitt till bords under måltiderna.
- Ät sakta och tugga ordentligt.
- De vuxna bör föregå med gott exempel för barnen.
- Duka av maten med en gång när måltiden är över.
- Använd inte mat som tröst eller belöning.
- Laga mindre mängd mat till middag så att du undviker rester.
- Sätt inte grytorna på bordet, servera hellre hela familjen direkt från grytorna på spisen.
- En middagsportion är tillräcklig, eventuellt uppdelad i två mindre portioner.
- Dela in tallriken i tre lika stora delar: minst en tredjedel med grönsaker/sallad, en tredjedel med kött, fisk, fågel etc, en tredjedel med potatis, ris, pasta, bröd.
- Ha i minst dubbelt så mycket grönsaker som kött eller fisk i gryträtter.
- Inled middagen med att dricka ett stort glas vatten.
- Servera råa/kokta grönsaker eller sallad till de flesta måltider.