Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidiga BMI-kontroller kan förutspå fetma

Barns BMI-utveckling och viktkurva kan förutspå framtida fetma. Det menar ett europeiskt forskarlag som har kartlagt yngre barns hälsa i åtta länder.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-23

Annons

Fetma är till skillnad från övervikt klassat som en sjukdom och leder i sin tur till många andra ohälsotillstånd. Därför är det viktigt med såväl behandlingsinsatser som förebyggande insatser mot utveckling av övervikt och fetma i barndomen, säger Susann Regber, lektor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad, och en av forskarna i det euroepiska forskningsprojektet.

I studien användes data med längd och vikt från drygt 4 700 barn, från födsel till åtta års ålder. För att få tillförlitliga analyser genomfördes minst fyra mätningar på varje enskilt barn.

– De barn som har deltagit i studien har inte selekterats utifrån viktkategori, vilket har gjorts i tidigare liknande studier. I denna studie har barn med såväl undervikt, normalvikt och övervikt som fetma studerats. Från Sverige deltog drygt 1 800 barn, säger Susann Regber.

Annons
Annons

Två mättillfällen

Vid omkring nio månaders ålder har barn vanligtvis en topp i sin BMI-utveckling, för att i sexårs åldern nå en liten nedgång och sedan gå uppåt igen. Studien visar att vissa barn varken har en topp eller en dipp i sin kurva och att dessa barn oftare har en BMI-utveckling som ligger över genomsnittet. På så vis kan ett barns framtida vikt förutsägas genom mätningar vid ett respektive fem års ålder.

– Denna kunskap är användbar i praktiken på så sätt att sjuksköterskor och läkare på barnavårdscentraler kan utgå från hur barnens BMI-kurva kan komma att utvecklas. Därmed finns ett objektivt verktyg som kan användas i det förebyggande arbetet mot övervikt och fetma hos barn, säger Susann Regber, och fortsätter:

– Barn med fetma får olika problem med sin hälsa redan under barndomen. Men barnfetma som kvarstår och följer med upp i vuxenlivet leder också till tidigarelagd ohälsa. Högt blodtryck och diabetes kan till exempel debutera redan i tonåren eller hos unga vuxna, i stället för att komma i medelåldern eller senare i livet. Därför är det viktigt att kunna förhindra att kommande barngenerationer får detta hälsoproblem.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-12-24 09:05 (8 år sen)

    Dessa forskare! Alla vet (?) att vi föds med en viss uppsättning fettceller! Genom livet kan dessa fettceller bli fler men aldrig färre (om man inte låter fettsuga sig)! Om mamma övergöder sitt barn får barnet fler fettceller och dessa KRÄVER att bli fyllda hela livet. Att feta barn blir feta vuxna - SURPRICE! Om "vården" kunde satsa på fettsugning i stället för operation vore mycket vunnet. De som opererat sig tenderar att blir tjocka igen - självklart!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.