Små medel i primärvården resulterade i effektiv viktnedgång
– Om resultaten blir så fina med den typen av enkla medel vore det dumt om inte fler utnyttjade samma ingång, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.
Hans erfarenhet är att få inom vården påtalar riskerna med fetma för en patient. Orsaken kan vara att läkaren, eller sjuksköterkan, inte vill göra patienten ledsen.
– Men det är ett oprofessionellt förhållningssätt. Det är känt att medellivslängden är elva år kortare för en person med fetma, och att vårdaren då undviker att upplysa om riskerna är ohederligt.
Sekundsnabba råd
I den Brittiska studien ville forskarna ta reda på om primärvårdsläkare på ett enkelt sätt kunde få patienter att gå ned i vikt. Det visade sig att 30 sekunder räcker för att ge råd om att delta i ett viktminskningsprogram och faktum är att försökspersonerna efter tolv månader hade gått ned i vikt, i jämförelse med kontrollgruppen.
– I mina ögon är det en bra effekt. Och att det gick att uppnå med en snabb rådgivning är uppmuntrande – att avsätta 30 sekunder kostar inte läkaren någonting, säger Stephan Rössner.
Mindre än en procent av deltagarna tog illa vid sig när allmänläkarna tog upp frågan om viktnedgång, uppger forskarna i sin rapport.
Kommentera denna artikel
Dessa experter! 30 sekunders råd hjälper folk att gå ner i vikt! Och sen - när man läser vidare så har de varit med i en viktminskningsgrupp i 12 månader! Vem skulle inte gå ner då??? Förutsatt at de n gruppen bestod av någorlunda jämnåriga människor. Jag har fått en massa råd men fel råd! För alla råd gäller inte alla människor! Vi gamlingar får aldrig riktiga råd utan de där stintorna ger samma råd till alla oavsett ålder. Om jag skulle äta som en 30-40 åring mitt i livspusselets stress skulle jag gå upp ännu mer i vikt. Så försök TÄNKA!
Inga har kommenterat på denna sida ännu