Professor: Nationell databas viktigt mot barnfetma
Finn Rasmussen, professor i Socialmedicin vid Karolinska institutet deltar i konferensen ”European obesity summit” som drog igång i Göteborg igår. Under konferensen ska det i dagarna läggas fram bevis och åtgärder för att bromsa barnfetma i Europa.
– Ur ett svenskt perspektiv vore det bästa att få till en nationell databas med fokus på BMI (kroppsmasseindex). Men när det blir tal om finansiering vill ingen vara med, säger professor Finn Rasmussen, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.
Barnfetma ett komplext problem
Redan för två år sedan gjorde Stockholms län landsting en utredning om att skapandet av ett nationellt register över barns längd, vikt och därmed kroppsmasseindex (BMI) skulle möjliggöra bevakning av trender över tid, samt sociala och geografiska skillnader.
Men Finn Rasmussen konstaterar att politikerna i lanstinget inte är avvisande men att när frågan om finansiering kommer på tal vill ingen vara med.
Barnfetma är ett komplext problem. Socioekonomiska skillnader och levnadsvanor har tydlig inverkan på barnfetman och det är också därför det är svårt att komma åt problemet.
– Det har inte varit någon framgångssaga för någon. Alla är ense om att tidig prevention är betydelsefullt. En databas inriktad på BMI skulle vara ett utmärkt verktyg, helst på nationell nivå, säger Finn Rasmussen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu