Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom av all sorts fetma
Uppgifter om BMI eller bukomfång ökar inte möjligheterna att bedöma en persons riks för hjärt- kärlsjukdomar jämfört med uppgifter om blodtryck, blodsocker och blodfetter, skriver Uppsala Nya Tidning.
Både BMI-värdet och bukomfånget är dock bra mått för att upptäcka personer i riskzonen för hjärtinfarkt och stroke. Resultaten kommer från en internationell studie som publicerats i nätupplagan av den medicinska tidskriften The Lancet.
Till UNT säger Ulf Risérius, docent vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet att för den som har högt BMI eller börjar bli rund om magen finns det goda skäl att kontrollera blodtryck, blodfetter och blodsocker.
Forskarna har analyserat en eller flera uppgifter från hälsokontroller från nära 220 000 medelålders och äldre personer i 17 länder. Ingen av deltagarna hade någon hjärt- kärlsjukdom när studien påbörjades, men efter sex år insjuknade 14 000 i akut hjärtinfarkt eller stroke, varav 3 500 av dessa dog till följd av den.
Fetma är en hälsorisk och Ulf Risérius menar att det överviktiga eller feta bör gå ner i vikt.
– Även om det finns läkemedel som sänker blodtrycket, blodfetterna och blodsockret är det allra första rådet till överviktiga och feta personer att gå ner i vikt. Eftersom övervikten ofta är orsaken till till dessa störningar brukar viktnedgången leda till att blodtrycket, blodfetterna och blodsockernivåerna sjunker till mer hälsosamma nivåer, säger Ulf Risérus till UNT.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu