Motion hävde anlag för fetma
En timmes träning om dagen gör att även ungdomar som bär på ett genetiskt anlag för fetma får kontroll på vikten. Det framkommer i en ny studie som letts från Sverige. Det är forskaren Jonathan Ruiz vid Karolinska institutet i Huddinge som tillsammans med kollegor har undersökt 752 ungdomar i tio europeiska länder. Syftet med studien var att se om en timmes fysisk aktivitet om dagen kan upphäva effekten av en viss genvariant som ökar risken för fetma.
Knappt hälften av ungdomarna i studien, 47 procent, hade en kopia av genvarianten, 16 procent hade två kopior och resterande 37 procent hade ingen kopia alls. Precis som väntat kunde forskarna se att den aktuella genvarianten var kopplad till högre kroppsmassindex, BMI, större midjemått och högre andel fett i kroppen. Men samtidigt kunde de notera att effekten av genvarianten var betydligt mindre bland de tonåringar som motionerade minst en timme varje dag. För varje kopia av genvarianten, hade de som motionerade minst en timme dagligen 0,17 gånger högre BMI än de som inte hade genen.
Dessutom hade motion en tydlig effekt på midjemått och andelen fett i kroppen bland ungdomarna som bar på genvarianten. Forskarna drar slutsatsen att en timmes motion om dagen kan kompensera effekten av det studerade genetiska anslaget för fetma, vilket de menar har stor betydelse för folkhälsoarbetet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu