LCHF kan ge hjärtsjukdom och stroke
En ny svensk-amerikansk studie visar att LCHF-kost ökar risk för hjärtsjukdom och stroke. Studien är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet. 
– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.
Han har tillsammans med sina kolleger undersökt matvanor och livsstil hos nästan 44 svenska kvinnor åren 1991–92, det vill säga några år innan lågkolhydratdieterna blev populära i Sverige. Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt. Vid en uppföljning femton år senare hade 1 fall av hjärtsjukdom och stroke inträffat bland kvinnorna. Studien visar att kvinnornas risk att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökade i takt med att de höll nere på kolhydrater och åt mer protein. Det ledde till 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10 kvinnor och år. En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket, då rött kött kan öka risken för både stroke och cancer. 
Den aktuella studien publicerades igår (27 juni) i medicintidskriften British Medical Journal.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu