Fria radikaler skadar kroppen hos feta ungdomar
Fria radikaler i blodet skadar celler och kan ge hjärt- och kärlproblem. Svårt överviktiga ungdomar har redan i tonåren för mycket av dessa fria radikaler, skriver Vetenskapsradion.
Det är en amerikansk undersökning som visar detta och ger ytterligare en förklaring till varför barnfetma är farligt.
– Vi vet sedan tidigare att barnfetma är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjuklighet senare i livet, att det ökar risken för bland annat hjärtinfarkt som vuxen, förklarar Claude Marcus, professor och barnläkare på Karolinska institutet i Stockholm, till Vetenskapsradion.
Siffror från bland annat Danmark visar att barn som lider av fetma oftare får hjärtinfarkt som vuxna och i Sverige har det visat sig att överviktiga barn redan i fem-sex årsåldern har en nedsatt känslighet för insulin, som är ett första steg mot diabetes.
Feta barn lider även av något som kallas oxidativ stress, det har blodprover visat. Oxidativ stress innebär att man har för lite antioxidanter vilket gör att de fria radikalerna kan skada till exempel blodkärl och ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar.
Undersökningen är gjord på amerikanska ungdomar men Claude Marcus menar ändå att det kan dras paralleller till svenska ungdomar
– Ja, mycket avspeglar det som vi tyvärr också ser bland barn och ungdomar med svår fetma i Sverige, säger han till Vetenskapsradion.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu