Fetmaoperation påverkar graviditeten
Antalet svenska kvinnor som gör en fetmaoperation innan de föder barn har ökat kraftigt. År 2013 genomfördes nästan 8 000 operationer, varav åtta av tio utfördes på kvinnor.
– Effekterna av fetmakirurgi på hälsan är mer välstuderade än hur det påverkar en kommande graviditet och det nyfödda barnet. Därför ville vi undersöka om fetmakirurgi påverkade riskerna för graviditetsdiabetes, för tidig födsel, dödföddhet, om barnet var lätt eller stort för tiden, medfödda missbildningar och död i nyföddhetsperioden, säger studiens förstaförfattare Kari Johansson, forskare vid Karolinska Institutets institution för medicin, i ett pressmeddelande.
Studien visar att fetmaopererade kvinnor hade lägre risk att utveckla graviditetsdiabetes. De födde även färre barn som var för stora för tiden. Hos fetmaopererade var risken cirka nio procent, jämfört med icke opererade kvinnor där 22 procent födde ett barn som var för stort för tiden.
Kvinnorna som var fetmaopererade hade dock dubbelt så hög risk att föda för lätta barn, och även graviditetslängden var kortare.
– Eftersom fetmakirurgi följt av graviditet både ger positiva och negativa effekter bör dessa kvinnor betraktas som riskgraviditeter när de väntar barn. De bör få särskild omsorg från mödravården, till exempel genom extra ultraljud för att kontrollera fostertillväxt, detaljerade kostråd som även inkluderar kontroll av intag av kosttillskott som är nödvändiga efter fetmakirurgi, säger Kari Johansson i pressmeddelandet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu