Fetmakirurgi för unga kräver ökade vårdinsatser
Kajsa Järvholm, psykolog på Skånes universitetssjukhus och doktorand på Lunds universitet, har träffat många ungdomar som har fetmaopererats och hennes slutsats är att operationerna varit bra för majoriteten. Men någon mirakelkur är det inte.
– Det här är en behandling som många efterfrågar väldigt mycket. Man har också stora förhoppningar på en viktoperation. Många ungdomar är också väldigt nöjda efteråt och mår bättre både fysiskt och psykiskt, men en viktoperation hjälper inte mot alla ens bekymmer, säger hon.
Samtidigt har en femtedel av ungdomarna fått symptom på ångest och depression efter sin fetmaoperation, menar Kajsa Järvholm.
Utökat omhändertagande
Överviktskirurgi av ungdomar under 18 år har utförts på försök och det är fortfarande oklart om de kommer att införas i reguljär svensk sjukvård. Nu pågår ytterligare ett försök och i slutet av september disputerar Kajsa Järvholm vid Lunds universitet med denna forskning som har studerat 88 ungdomar som opererats i Malmö, Göteborg och Stockholm.
– Min slutsats är man måste se att ungdomar som genomgår fetmakirurgi är en mer psykologiskt ömtålig grupp än vad de vuxna är. Man måste erbjuda ett utökat omhändertagande, göra mer för att förbereda dem före operationen, men också följa dem psykiskt efter operationen. Det är framförallt viktigt under det andra året.
Kommentera denna artikel
När man tar bort en bit av magsäcken är det litet som att bota huvudvärk men halshuggning! Fettcellerna finns kvar och de kräver fortfarande att bli fyllda. En smartare metod vore väl att ta bort fettceller med fettsugning. Men det klassas väl som plastik-kirurgi?
Inga har kommenterat på denna sida ännu