D-vitaminbrist vanligt efter en fetmaoperation
Syftet med överviktsoperationer är att sänka kroppsvikten genom att minska matintaget. Samtidigt visar en ny studie vid Örebros universitet att majoriteten av studiedeltagarna hade vitaminbrister flera år efter kirurgin, så kallad gastric bypass.
– Att endast så få patienter tog sina rekommenderade mediciner var oväntat. Vi såg även att 27 procent hade blodbrist och att endast 30 procent åt järntabletter. Forskningen visade att uppföljningen av patienter som genomgått gastric bypass inte har varit optimal, säger Christos Karefylakis, specialistläkare på medicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Vanligaste var bristen på D-vitamin som hela 65 procent av studiedeltagarna uppvisade elva år efter operationen.
Studien omfattar 745 patienter som hade genomgått en överviksoperation vid Universitetssjukhuset Örebro och Akademiska sjukhuset i Uppsala mellan åren 1993 och 2003. Samtliga patienter lämnade blodprover och svarade på enkäter angående livskvalitet och nuvarande hälsotillstånd.
Äta kosttillskott hela livet efter en överviktsoperation
I de nordiska riktlinjerna uppmanas patienter som genomgått en fetmaoperation att äta bland annat D-vitamin, kalcium, järn, B12 och folsyra. Något som patienten ofta bör äta livet ut. Därför ska patienterna regelbundet följas upp efter operationen.
- Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/vanligt-med-di-vitamin-efter-en-overviktsoperation/
Kommentera denna artikel
Om man ändå kunde få vårdcentraler i landet att förstå och ta de prover man säger behövs. Men så är inte fallet och provtagningar är mycket bristfälliga.
Fast vem skall göra uppföljningen?
Sjukhuset gör bara operationen sen hänvisas man till Vårdcentralen som varken har kunskap eller intresse av uppföljning. Det borde finnas en speciallmottagning för överviktsopererade.
Inga har kommenterat på denna sida ännu