BMI-ökning i tonåren ökar risk för hjärtdöd längre fram
Pojkar som får kraftigt ökat BMI under puberteten löper större risk at drabbas av dödlig hjärt-kärlsjukdom senare i livet.
– Studien är först med att ringa in vilken period under uppväxten som är mest kritisk, säger professor Claes Ohlsson som leder studien tillsammans med docent Jenny Kindblom vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Kraftigt ökat BMI under puberteten ger större risk för att senare i livet drabbas av dödlig hjärt-kärlsjukdom, men för barn som är överviktiga och som blir normalviktiga i tonåren finns inte samma risk.
Studien har följt pojkar
För sju år sedan startade studien som följt 37 672 män födda mellan 1945-1961. Studien har tittat på BMI före och efter puberteten.
– Dels har vi skolhälsojournaler som sträcker sig nästan över hela puberteten, dels har vi för pojkar uppgifter från mönstringen. Det är ju orsaken till att vi inte har kunnat göra det här på tjejer, säger Claes Ohlsson.
Med matematiska modeller kunde forskarna sedan se att det som ser ut att ha stor betydelse för en framtida risk för kardiovaskulär dödlighet är förändringen under puberteten.
Det är personer som ökar sitt BMI med över sju BMI-enheter som sticker ut i studien.
– Från den gränsen ökar man risken för hjärt- kärldöd i framtiden, säger Ohlsson.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu