5:2-diet lyckosam för många diabetiker
Den så kallade 5:2-dieten fick ett uppsving häromåret och innebär att man äter som vanligt fem dagar i veckan och bara 500-600 kalorier två dagar. Diabetesforskaren Kerstin Brismar tyckte att metoden var intressant och inledde en studie kring dieten. Personer som kämpade med övervikt, högt blodtryck och tidigare former av diabetes typ 2 valdes ut till att ingå i den studie som nu håller på att färdigställas.
Metoden verkar ha haft flera fördelar, enligt Kerstin Brismar. Dels verkar den vara lättare att följa än andra dieter då enbart ett fåtal personer hoppade av, dels säger sig majoriteten av deltagarna må bra av metoden. Till SVT säger hon att deltagarna i genomsnitt minskat sitt BMI från strax under 29 till strax under 27, och Kerstin Brismar är själv överraskad över hur bra resultaten är.
Särskilt bland de nyblivna diabetikerna syntes stora hälsovinster. Deras midjemått minskade från 104 till 100 centimeter efter sex månaders 5:2-diet och hade sedan fortsatt minskningen ytterligare ett halvår senare.
– Kanske är diabetikerna mer motiverade eller så hade de sämre värden från början och har lättare att förbättra dem, säger diabetesforskaren Kerstin Brismar till SVT.
Även deltagarnas kolesterol-, blodtrycks- och blodsockervärden hade förbättrats överlag.
Personer med typ 1-diabetes har inte ingått i studien eftersom det kan innebära en hälsorisk att fasta om man står under insulinbehandling.
Vad har du för erfarenheter av 5:2-dieten? Kommentera gärna nedan.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu