Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

30 procent ökad frakturrisk efter överviktsoperation

 Risken att drabbas av en fraktur ökar markant efter en så kallad gastric bypass, överviktsoperation. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften  Journal of Bone and Mineral Research.


Publicerad den: 2018-08-09

30 procent ökad frakturrisk efter överviktsoperation
Annons

Gastric bypass:

  • Efter en gastric bypass-operation går maten direkt ner i tunntarmen i stället för att passera hela magsäcken. Detta eftersom man kopplat bort större delen av magsäcken och en del av tunntarmen. Detta gör ökar i sin tur mättnadskänslan hos patienten, som då äter mindre och går därför ned i vikt.
  • Gastric bypass är den vanligaste överviktsoperationen.

Nu visar en ny studie att risken för att drabbas av en fraktur efter en sådan operation ökar med 30 procent. Även fallolyckorna ökar efter en gastric bypass.

– Gastric bypass är en väletablerad metod med goda resultat för att minska fetma, diabetes och dödlighet, så självklart betyder inte våra fynd att man ska sluta operera, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare på universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Så gjordes studien:

  • Forskarna tittade på registeruppgifter på 38 971 patient som gjort denna operation.

  • Av dessa hade 7 758 diabetes.

  • 31 213 hade inte diabetes.  

  • Dessa personer jämfördes sedan med en lika stor kontrollgrupp som hade likvärdig sjuklighet och bakgrundsdata, men som inte genomgått en gastric bypass-operation.

Hypotes: Skelettet förlorar styrka

Resultatet visar att de som opererats hade cirka 30 procent ökad risk för frakturer. Hos de som inte hade diabetes låg siffran på 32 procent, medan de med diabetes hade en ökad risk på 26 procent.

Varför det finns en ökad risk för fraktur finns det olika teorier om. Den vanligaste hypotesen har varit att skelettet förlorar i styrka av den minskade belastningen efter viktnedgången.

I studien var dock inte risken för fraktur relaterad till graden viktminskning, men man såg en ökad risk för fallolyckor efter operation. Och vad det beror på finns det inget tydligt svar på ännu.

[ReadMoreLinkBoxSecond]

”Viktigt att följa opererade patienter”

– Att frakturrisken är förhöjd och dessutom verkar öka med tiden betyder att det kommer att vara viktigt att följa opererade patienter, utvärdera frakturrisken och vid behov sätta in åtgärder för att förebygga frakturer, säger Kristian Axelsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och ST-läkare i ortopedi på Skaraborgs Sjukhus Skövde, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/30-procents-okad-frakturrisk-efter-gastric-bypass.cid1576899

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-08-10 16:14 (6 år sen)

    Jag skulle vilja veta hur många var diabetes typ 1 respektive typ 2. Och hur många med typ 2 blev ”botade” (slapp ta mediciner). En helt annan fråga så klart men intressant om man kan läsa ut detta ur undersökningen.

  • Avatar Tidigare användare 2018-08-10 11:52 (6 år sen)

    Kan ett minskat upptag av näringsämnen såsom kalcium vara en del av orsaken?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.